Nya EU-sanktioner mot Vitryssland

Publicerad:

Bryssel. EU utökade i dag sina sanktioner mot Vitryssland då eventuella tillgångar frystes för ytterligare 29 företag och inreseförbud infördes för ytterligare 12 personer med anknytning till president Aleksandr Lukasjenkos styre.

– Det här är den enda regimen i Europa som håller politiska fångar, den enda regimen som avrättar folk. Det är en förfärlig situation, sade utrikesminister Carl Bildt (M) när han anlände till utrikesministermötet i Bryssel.

EU:s utrikesministrar gör också något så ovanligt som att skicka en signal till Internationella ishockeyförbundet i ett officiellt uttalande. Vitryssland arrangerar hockey-VM 2014, vilket är en fjäder i hatten för president Aleksandr Lukasjenko som älskar hockey.

– Vi påminner Internationella ishockeyförbundet om situationen i Vitryssland för den händelse de inte skulle vara medvetna om den, säger Carl Bildt.

Men det står ingenting om bojkott i uttalandet eller om lämpligheten att lägga jätteevenemanget i Vitryssland.

– Det är Internationella ishockeyförbundet som avgör den här saken. Det är inte vi utrikesministrar som beslutar om sportarrangemang, säger Bildt.

EU drog tillbaka sina ambassadörer från landet i februari sedan Vitryssland, i protest mot tidigare sanktioner, uppmanat ambassadörerna att lämna landet.

Vitryssland "ser inget behov" för ambassadörer från de EU-länder som röstat för vidgade sanktioner mot landet att återvända till Minsk, uppgav den vitryska utrikesministern enligt Reuters.

TT-AFP

Publicerad: