Barnen sköts i huvudet

Publicerad 2012-03-20

Toulouse. Samtliga dödade i de tre dåden i Toulouse och Montauban i Frankrike sköts i huvudet från nära håll, berättade åklagaren Francois Molins på en presskonferens i kväll. Samtidigt varnade han för att gärningsmannen kan komma att slå till igen, rapporterar AFP och Reuters.

– Han vet att han är jagad, sade åklagaren, som beskriver gärningsmannen som "en extremt beslutsam individ, hela tiden med samma sätt att agera, fastställt på förhand".

Enligt Molins arbetar 200 polisutredare i Toulouse med fallet.

Tidskriften Le Point skriver att gärningsmannen, som i går kallblodigt sköt ihjäl tre barn och en lärare i Toulouse, troligtvis har militär bakgrund "med tanke på hur han agerat, hans sätt att förflytta sig och hur han använt sitt vapen".

Samtidigt avslöjades att gärningsmannen eventuellt filmade massakern med en kamera och kan ha inspirerats av Anders Behring Breivik.

Frankrikes inrikesminister Claude Gueant berättar att material från övervakningskameror vid den judiska skolan visar att förövaren filmade sina dödsskjutningar med den lilla kamera han hade runt halsen.

Enligt nyhetsbyrån AFP rekommenderas just den typen av kamera av den norske massmördaren Anders Behring Breivik i sitt manifest.

Fransk polis har dock än så länge inte sett någon film från attacken upplagd på internet.

Polisen intresserade sig tidigt för tre fallskärmsjägare som 2008 fick lämna regementet i Montauban efter att ha poserat framför en nazistflagga. Enligt uppgifter till Reuters skulle dessa ha avfärdats från utredningen efter polisförhör, något som en högt uppsatt poliskälla nu dementerar enligt tidningen Le Monde.

Polisen tror att gärningsmannen även mördat tre fransk-arabiska soldater i Montauban innan han i går sköt ihjäl tre barn och en lärare på en judisk skolgård i staden Toulouse. Men ännu är ingen gripen.

Terrorberedskapen skärptes till den högsta nivån i regionen vilket ger myndigheterna långtgående befogenheter, till exempel att stänga järnvägsstationer eller strypa vattentillgången.

Klockan 11 på förmiddagen hölls som planerat en tyst minut för offren i Toulouse i skolor runt om i Frankrike. President Sarkozy närvarade i en skola i Paris, nära ett monument över Förintelsen. Offren för de tre dåden i Montauban och Toulouse kommer på söndag att hedras gemensamt av judiska och muslimska organisationer i en sorgemarsch i Paris, uppger ledaren för det judiska samarbetsorganet Crif.

TT-AFP-Reuters