Utrikes

Fortsatt ordkrig Moskva-Nato

UTRIKES

Moskva. Ordkriget mellan Nato och Ryssland om situationen i Ukraina visar inga tecken på att mattas av - tvärtom.

Medan ryska UD anklagade Nato för kallakrigsretorik proklamerade Natos högste militäre chef en rad åtgärder med stark karaktär av vapenskrammel.

"Varken Ryssland eller Nato kommer att gynnas av försvarsalliansen beslut att avbryta samarbetet med Moskva. Natos språkbruk har ekon från det kalla krigets dagar", hette det i ryska UD:s uttalande.

Uttalandet föranleddes troligen inte bara av uttalandet från Natos utrikesministermöte i går om att avbryta samarbetet utan troligen i ännu högre grad av beslutet att ge Natos högste militäre chef, den amerikanske flygvapengeneralen Philip Breedlove, uppdraget att på två veckor få fram ett militärt åtgärdspaket som tillfredsställer Natos mest östliga medlemsländers önskan om förstärkningar.

Under ett pressmöte i dag kom Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen med ännu ett skarpt uttalande mot Ryssland.

– Om Ryssland skulle få för sig att intervenera ytterligare i Ukraina så skulle jag inte tveka att kalla det ett historiskt misstag som skulle leda till ytterligare isolering av Ryssland... Det vore en felräkning med enorma strategiska följder, sade Fogh Rasmussen.

Bland de samarbetsprojekt som nu avbryts finns enligt Interfax helikoptersamverkan rörande knarkbekämpning i Afghanistan.

Philip Breedlove betecknade situationen vid Ukrainas och Rysslands gräns som "otroligt oroväckande". Han sade i en intervju med Reuters och Wall Street Journal att Nato endast kunnat konstatera minimala ryska trupprörelser vid gränsen och att inget än så länge tydde på att trupperna där var på väg till sina ordinarie förläggningar.

Breedlove drar slutsatsen att Ryssland har all vapenmakt som landet behöver vid gränsen. I ett skarpt läge skulle Ryssland kunna gå in i Ukraina och "fullgöra sina mål" på tre till fem dagar. Han gick inte in på exakt vilka dessa mål skulle kunna vara.

I Natos östra frontländer råder en ökande nervositet. Bland andra Polen och de baltiska länderna vill ha förstärkningar till lands, i luften och till sjöss, gärna så snart som möjligt.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes