Uppgifter om över 140 döda i talibanattack

Publicerad:

Afghanistan. Uppemot 150 soldater kan ha dödats i fredagens attack mot en militärbas i norra Afghanistan.

Talibanerna har varit militärt framgångsrika den senaste tiden - men tappat stöd hos befolkningen, enligt Svenska Afghanistankommittén (SAK).

Talibaner förklädda i afghanska arméuniformer attackerade basen i Mazar-i-Sharif i ett angrepp som varade i flera timmar, enligt en militärtalesman i Washington. De tog sig in på området i två militärfordon sedan de uppgett för vakterna att de medförde sårade soldater och därför måste släppas igenom snabbt.

Inne på basen angrep de soldater som kom ut från fredagsbönen i moskén, säger Nasratullah Jamshidi, afghansk armétalesman. Enligt en icke namngiven armékälla i Mazar-i-Sharif dödades fler än 140 afghanska soldater. Landets försvarsdepartement bekräftar dock bara att över 100 soldater dog eller skadades i attacken.

"Militärt framgångsrika"

Talibanerna har varit på offensiven den senaste tiden, enligt SAK:s kommunikationschef Björn Lindh.

– De har varit militärt framgångsrika, säger han på telefon från en bil på den afghanska landsbygden.

– De har lagt fler områden under sig.

Man räknar med att ungefär en tiondel av landets befolkning bor i talibankontrollerade områden, säger Björn Lindh.

– Men det folkliga stödet för talibanerna minskar, säger han och hänvisar till en ny opinionsundersökning.

Inga svenskar

Alla angripare ska ha dödats eller tagits till fånga. Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid säger att rörelsens krigare utlöste en explosion, vilken tillät beväpnade självmordsbombare med vapen att tränga in på basen. "Våra stridande har tillfogat den afghanska armén stora förluster", sade han i ett uttalande.

På basen i Mazar-i-Sharif finns ett antal utländska soldater som ingår i den Natoledda styrkan som har till uppgift att utbilda afghanska soldater. Det finns inga uppgifter om att amerikanska eller andra utländska soldater ska ha berörts av angreppet.

Försvarsmakten uppger för TT att inga svenska soldater finns på den angripna basen.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: