Aleppo evakueras i snö

Publicerad 2016-12-21

Syrien. De sista evakueringarna av rebeller och civila från östra Aleppo pågår, men de har sinkats bland annat av vädret: ymnigt snöfall.

Den syriska regimen är på väg att ta full kontroll över den krigshärjade staden. Men de sista bussarna som ska evakuera invånare från den sista oppositionskontrollerade delen av Aleppo försenades i nästan ett dygn, skriver The Guardian med hänvisning till det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

AFP rapporterar att misären för de kvarvarande invånarna förvärrats av kraftigt snöfall, som sveper kring de raserade byggnaderna. Syriska Röda halvmånens vita ambulanser är knappt synliga i snön, enligt nyhetsbyråns korrespondent.

Alla akutfall ute

Det är oklart hur många människor som fortfarande befinner sig på rebellkontrollerat område, men vårdpersonal på plats uppgav för AFP att det handlade om "några få tusen". Enligt SOHR skulle de 60 bussarna, vars avgång försenades, föra ut cirka 3 000 människor.

Internationella rödakorskommittén (ICRC), som genomför evakueringen tillsammans med syriska Röda halvmånen, har via Twitter bekräftat att bussarna rullar igen - med utmattade passagerare.

– Alla patienter och alla brådskade medicinska fall är avklarade. al-Quds-sjukhuset (det enda kvarvarande i östra Aleppo) är tomt nu, säger ICRC:s talesperson Kris Armstrong i Genève till Reuters.

Motstridiga uppgifter

SOHR bedömer att president Bashar al-Assad nu har full kontroll över Aleppo sedan en sista grupp rebeller evakuerades under onsdagen. Men varken FN eller USA kunde bekräfta att evakueringen var över.

Senare på kvällen tillbakavisade även rebellföreträdare uppgiften och uppgav att runt 2 000 rebeller och civila fortfarande väntade på fri lejd ut ur staden.

Enligt SOHR har cirka 21 500 människor i och runt Aleppo mist livet i striderna om Aleppo.

TT