Köln firar nyår med skräcknatt i färskt minne

UTRIKES

Tyskland. Det skulle bli en fest, men urartade i sexuella massövergrepp i sällan skådad skala. Händelserna i Köln på nyårsafton 2015 skakade Tyskland och förändrade samtalet om flyktingar i grunden. I kväll ska 1 500 poliser förhindra en upprepning av fjolårets skräcknatt.

Sönderrivna strumpbyxor, tafsande händer och en vanmäktig poliskår. Nyårsfirandet i Köln för ett år sedan började med festligheter, men slutade som en mardröm.

Den som vill skåla in det nya året utanför Kölndomen i kväll kan känna sig "utomordentligt säker", lovar stadens polischef Jürgen Mathies, som har utfärdat en säkerhetsgaranti inför aftonens festligheter.

Sexövergrepp i grupp

Att säga något annat hade varit närmast otänkbart efter fjolårets haveri, då hundratals män i grupp begick mängder av grova sexövergrepp mot ensamma kvinnor, som polisen helt misslyckades med att skydda.

Det faktum att många av förövarna hade utländsk bakgrund och hade befunnit sig i Tyskland i mindre än ett år ledde till en omfattande debatt om den "Willkommenskultur" som Angela Merkel sensommaren 2015 gjorde till ledstjärna i tysk asylpolitik, och händelserna i Köln ses av många som en vändpunkt i samtalen om flyktingar.

Massiv polisbevakning

1 500 poliser ska skydda deltagarna vid kvällens festligheter omkring katedralen och centralstationen i Köln, rapporterar Kölner Stadt-Anzeiger. Dessutom får den lokala ordningsmakten förstärkning av 300 federala poliser och ytterligare säkerhetspersonal.

Från klockan 17 råder förbud mot smällare och raketer i området, som kommer att spärras av med kravallstaket. Alla besökare måste visa sina väskor vid någon av de 50 ingångarna.

Nya övervakningskameror

Utanför Kölndomen och centralstationen har 25 övervakningskameror installerats. Kamerorna tar högupplösta bilder, vilket kan förhindra ett scenario likt det förra året, då många av de hundratals sexuella övergrepp som begicks inte kunde utredas på grund av övervakningsfilmernas låga kvalitet.

Firandet inleds klockan 17.30 med en ljusinstallation av Berlinkonstnären Philipp Geist, som ska projicera Kölnbornas önskningar och förhoppningar inför det nya året på marken framför domen.

TT