Fransk ilska över Aleppo

UTRIKES

Syrien. Frankrike reagerar skarpt på Rysslands "ständiga lögner" i Syrien.

Sverige konstaterar att FN borde ha ingripit tidigare.

– Det är framför allt den humanitära situationen som är så förfärlig, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) om läget i Aleppo på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.

TT: Borde eller kunde EU ha agerat på annat sätt?

– Jag tror inte att det var så mycket EU som säkerhetsrådet som naturligtvis borde ha fattat beslut och ingripit långt tidigare. Att det har blockerats av Ryssland och Kina så länge har ju gjort att det här är ett förfärligt läge och också något som undergräver tilltron till FN och säkerhetsrådet, säger Wallström.

Hennes franske kollega, Jean-Marc Ayrault, går ännu längre.

– De ryssar som låtsas bekämpa terrorismen fokuserar i själva verket på Aleppo och har gett utrymme till Daesh (IS), som är på väg att återta Palmyra, säger Ayrault på väg in till mötet.

– Ryssland talar ett dubbelspråk, ett sorts ständiga lögner. Å ena sidan säger de att vi förhandlar om en vapenvila, å andra sidan förs ett totalt krig för att rädda Assad-regimen, säger Ayrault.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini betonar för sin del att den militära "dynamiken" inte räcker för att lösa konflikten i Syrien.

– Vi måste ha en politisk övergång, någon form av maktdelning i Damaskus, för att få slut på kriget, säger Mogherini efter måndagens möte.

Bryssel, TT:s korrespondent