Spansk opposition vill att Franco byter grav

avTT

UTRIKES

Spanien. Öppna Francos grav och flytta diktatorn till en privat begravningsplats.

Förslaget har fått majoritet i Spaniens parlament, men högerregeringen motsätter sig högst sannolikt.

Bakom det icke-bindande förslaget samlades 198 parlamentsledamöter från socialistpartiet PSOE, vänsteralliansen Unidos Podemos, liberala Ciudadanos och det katalanska självständighetspartiet PDeCat.

140 ledamöter från det regerande högerpartiet PP och det katalanska nationalistpartiet ERC lade ner sina röster. En PP-ledamot röstade emot förslaget.

Omstridd lag

En socialistregering genomförde 2007 den så kallade lagen om det historiska minnet, med målet att ge större erkännande till offren på båda sidor av inbördeskriget 1936-1939.

När PP kom till makten 2011 ströps anslagen för åtgärder som lagen syftade till. PP anser att lagen riskerar att riva upp gamla infekterade sår och är emot att ta upp Franco ur hans grav i De stupades dal (El valle de los caídos), ett monument nordväst om Madrid.

Hyllas årligen

Där ligger diktatorn begravd sedan 1975. Även Falangistpartiets grundare José Antonio Primo de Rivera vilar i basilikan. Till platsen vallfärdar fortfarande falangister och fascister på Francos dödsdag den 20 november.

Över 33 000 personer ligger begravda i De stupades dal. Tusentals av dessa stred på den republikanska sidan mot Francos militärrebeller i inbördeskriget och lades i monumentet utan att deras familjer tillfrågades. Anhöriggrupper har länge kämpat för att få sina släktingar flyttade till andra gravar.

Läka såren

Än i dag bär många gator och torg Francos namn runt om i Spanien. Så gott som varje gång namnändring föreslås uppstår högröstade diskussioner.

Socialisterna i PSOE vill att Francos stoft ska flyttas till en privat begravningsplats och att De stupades dal görs om till ett informationscentrum.

– Regeringen har en demokratisk plikt att förstå att vårt historiska minne tillhör oss alla och att såren från det förflutna bara kan läkas med mer sanning, säger PSOE-ledamoten Gregorio Cámara enligt Reuters.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM