Två döda i oro i Kongo - kyrka stormades

Publicerad:

Kongo-Kinshasa. Två människor uppges ha skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor i Kongo-Kinshasa i samband med omfattande protester mot president Kabila. Armén har öppnat eld vid en kyrka i Kinshasa, och bland annat har tolv korgossar gripits, enligt vittnen.

Kongolesiska säkerhetsstyrkor har skjutit ihjäl två män i samband med protesterna i Kinshasa, enligt människorättsgruppen Human Rights Watch. De två dödades utanför St. Alphonse-katedralen i Kinshasas Matete-distrikt, enligt organisationens platschef.

Minst sju personer skadades allvarligt och omkring 50 har gripits, uppger en annan människorättsaktivist.

Polisens talesperson Pierrot Mwanamputu nekar till att polisen ska ha skjutit skarpt under protesterna.

Kaotiska scener

Den inflytelserika katolska kyrkan har ställt sig bakom fredliga protester mot presidenten. Som svar har regeringen placerat ut poliser och soldater vid flera kyrkor i huvudstaden, och det rapporteras om våldsamheter.

Kyrkobesökare och demonstranter vittnar om kaotiska scener då armén stormade en kyrka.

– Samtidigt som vi bad kom soldater och poliser in på kyrkoområdet och sköt tårgas mot kyrkan, säger en församlingsmedlem som inte vill uppge sitt namn.

En annan kyrkobesökare vittnar om människor som föll omkull, medan prästen fortsatte mässan. Vid en kyrka greps korgossar som gick i täten för en demonstration.

Vägar har spärrats av medan polisen och armén stoppar fordon för att leta efter vapen.

Protesterar mot Kabila

Demonstranterna kräver att president Kabila lovar att inte ändra i konstitutionen för att kunna sitta en tredje mandatperiod, och att politiska fångar släpps. Man har uppmanat till protester över hela landet.

Kabila skulle ha lämnat presidentposten i december förra året, när hans mandatperiod löpte ut. Men valet där hans ersättare ska tas fram har skjutits upp, och är nu planerat till december 2018.

Myndigheterna i Kongo-Kinshasa har förbjudit demonstrationerna, som de flesta oppositionsledare har visat sitt stöd för. De säger att grupper av människor som är större än fem personer kommer att skingras.

Emery Okundji, Kongos minister för telekommunikation, meddelar att internet kommer att stängas ned av säkerhetsskäl.

– Som ett svar på våldsamheter som förbereds. Det är regeringens uppgift att vidta alla åtgärder för att skydda kongolesiska liv, säger Okundji.

Tiotals döda i fjol

Säkerhetsstyrkor dödade tiotals människor under regimkritiska protester förra året.

Det försämrade säkerhetsläget har lett till oro för att nya stridigheter ska blossa upp i landet, där miljontals människor dog i inbördeskriget vid sekelskiftet.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: