Guatemala flyttar ambassad till Jerusalem

UTRIKES

Guatemala. Guatemalas beslut att flytta landets ambassad i Israel till Jerusalem är skamligt och olagligt, säger palestinska myndigheter.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllar beskedet och säger att andra länder kommer att följa efter.

I en kort uttalande på Facebook skriver president Jimmy Morales att han bestämt sig för att flytta ambassaden från Tel Aviv efter att ha pratat med Netanyahu.

Netanyahu hyllar beslutet. "Detta är bara början och det är betydelsefullt", heter det i uttalandet från den israeliske premiärministern.

Palestinska myndigheten fördömer beskedet från Guatemala och kallar det "en skamlig och olaglig åtgärd som går stick i stäv med önskemålet från kyrkliga ledare i Jerusalem."

FN-resolution fördömer

Tidigare den här månaden erkände USA:s president Donald Trump Jerusalem som Israels huvudstad, något som vände upp och ner på decennier av amerikansk politik, upprörde arabvärlden och allierade i västvärlden.

Jerusalems status är ett av de största hindren för att nå ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna, som vill ha östra Jerusalem som huvudstad.

I torsdags utmanade 128 länder Trump genom att stödja en icke-bindande FN-resolution som fördömer USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Guatemala och närliggande Honduras var två av nio länder som visade sitt stöd för USA. 35 stater avstod från att rösta.

Slapp riksrätt

USA är ekonomiskt viktigt för de två länderna, och Trump hade hotat att avbryta ekonomiskt stöd till länder som stödde FN-resolutionen.

I augusti ville riksåklagare och antikorruptionsutredare stödda av FN utreda Morales, en före detta tv-komiker med ett starkt stöd bland konservativa kristna, för illegal kampanjfinansiering.

Morales undvek riksrätt och försökte få FN:s antikorruptionsutredare utvisad ur landet. Utvisningsbeslutet upphävdes dock av författningsdomstolen efter kritik av FN, EU och USA.

TT-AFP-Reuters