Attentat mot gasledningar i Syrien

Publicerad:
Uppdaterad:

Washington. Två mindre gasledningar har förstörts efter bombattentat i östra Syrien, enligt boende nära ledningarna. Samtidigt varnar Washington med ytterligare sanktioner om inte demokratiska reformer genomförs.

Explosionerna ägde rum under natten till i dag i de hårt bevakade al-Tayana och Busaira-regionerna, öster om provinshuvudstaden Deir al-Zor. Det är det första attentatet mot landets oljeindustri under det fyra månader långa upproret, enligt källor.

President Barack Obama sade på tisdagen att Syriens president Bashar al-Assad förlorat legitimitet efter att ha missat en rad chanser att genomföra demokratiska reformer.

– Jag anser att vi tydligt ser att han förlorar legitimitet bland sitt eget folk.

I en tv-intervju med CBS sade Obama att USA försöker pressa Syrien i hopp om att det ska leda till verkliga förändringar i landet. Han tillade att regimens brutala behandling av befolkningen är oacceptabel.

Washington hotar med ytterligare sanktioner mot president Assad och hans inre krets, uppgav en amerikansk diplomat på tisdagen.

– Vi har gjort en hel del redan och vi undersöker ytterligare sanktionsmöjligheter, sade biträdande ministern för människorättsfrågor, Michael Posner, vid en utfrågning i Capitol Hill.

I maj införde USA sanktioner mot president Assad och sex andra personer i landets ledning för kränkningar av mänskliga rättigheter efter de blodiga tillslagen mot pro-demokratiska demonstrationer.

TT-Reuters

Publicerad: