Utrikes

Förbud mot homoäktenskap rivs upp

UTRIKES

Los Angeles. En federal distriktsdomstol har ogillat delstaten Kaliforniens förbud mot äktenskap mellan personer av samma kön.

I ett skriftligt yttrande går domaren Vaughn Walker på medborgarrättsaktivisternas linje. De har argumenterat för att folkomröstningen 2008, som innebar att äktenskap mellan personer av samma kön skulle förbjudas, är diskriminerande och därför strider mot den amerikanska författningen.

Konservativa grupper som är emot samkönade äktenskap hade redan innan utslaget kom sagt att det ska överklagas om det gick emot deras uppfattning.

I folkomröstningen, kallad Proposition 8, fick förbudslinjen stöd av 52 procent, vilket ledde till tusentals homosexuella ställde sig i kö för att få gifta sig innan resultatet vann laga kraft. Omröstningen genomfördes bara ett halvår efter det att delstatens högsta domstol rivit upp ett tidigare förbud.

Efter ett misslyckat försök att få det senaste förbudet hävt 2009 tvingades aktivisterna driva frågan i federala domstolar - en strategi som ses som riskabel då det kan resultera i ett utslag av USA:s högsta domstol. Det skulle avgöra frågan en gång för alla utan möjlighet till överklagan.

Motståndarna till samkönade äktenskap argumenterade under 13 dagars rättsförhandlingar tidigare i år för att Proposition 8 är laglig och grundar sig på en många hundra år gammal tradition av äktenskap mellan man och kvinna.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes