Utrikes

Danmarks regering nobbar Dalai lama

UTRIKES

Tibet. Den danska regeringen ville inte träffa Dalai lama under hans tvådagarsbesök i Köpenhamn. Det är inget som oroar Tibets andlige ledare nämnvärt.

– Jag tycker att det är ganska logiskt. Jag har inget politiskt ansvar och även om jag skulle möta politiska ledare så har jag inget att fråga dem, svarade den snart 80-årige Dalai lama vid en pressträff i den danska huvudstaden.

Kina ser Dalai lama som separatist och har tidigare straffat regeringar som tagit emot den andlige ledaren.

Kritik mot regeringen

Beslutet att nobba Dalai lama har kritiserats och Danmarks export till Kina på nära 22 miljarder danska kronor årligen har angivits som det främsta skälet, skriver nyhetsbyrån Ritzau. Men det förnekar utrikesminister Martin Lidegaard.

– Vi tror att vi kan hjälpa tibetanerna att få självstyre, sin egen fria kultur och respekt för de mänskliga rättigheterna genom kritisk dialog med Kina, säger Lidegaard.

Danmarks tidigare premiärminister Lars Løkke Rasmussen träffade Dalai lama 2009, något som utlöste en diplomatisk kris mellan Danmark och Kina. Den ansträngda relationen förbättrades först efter det att regeringen skickat ett meddelande till Peking där man skrev att Danmark var "fullt medvetet om det känsliga med Tibet-relaterade frågor och att största vikt fästs vid den kinesiska regeringens syn", skriver AFP.

Obama går mot trenden

I maj förra året nekades Dalai lama ett möte med Norges regering som meddelade att man försökte förbättra de norsk-kinesiska relationerna, som djupfrystes när den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fick Nobels fredspris 2010.

Nyligen sade påve Franciskus nej till ett möte när Dalai lama besökte Rom.

Ett undantag från trenden är USA:s president Barack Obama. Vid den årliga bönefrukosten i USA:s huvudstad nyligen fanns Dalai lama vid Obamas sida.

– Han är en kraftfull förebild som visar vad det innebär att utöva medkänsla, någon som inspirerar oss att stå upp för alla människors frihet och värdighet, sade presidenten då.

Dalai lama lugn

Dalai lama själv tar diskussionerna med upphöjt lugn:

– Det är mycket viktigt att ha en nära relation till Kina som är en gammal kultur och världens folkrikaste land. Den fria världen har ett moraliskt ansvar att verka för mer demokrati i Kina, sade Dalai lama.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes