Utrikes

Nya försök att lösa Ukrainakrisen

UTRIKES

Ukrainakrisen. Ledarna för Tyskland, Frankrike, Ryssland och Ukraina ska samlas i Minsk på onsdag med målet att få till stånd en hållbar lösning på Ukrainakonflikten.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande åkte till Moskva i fredags med ett nytt fredsinitiativ. I diskussionerna med Rysslands president Vladimir Putin enades de om att fortsätta samtalet i dagens telefonkonferens, då även Ukrainas president Petro Porosjenko deltog.

Ledarna kom under telefonkonferensen överens om att mötas i Minsk på onsdag. Men redan i morgon fortsätter förberedelserna i Berlin, enligt en tysk regeringstjänsteman.

På säkerhetskonferensen i München, som i lördags ägnades åt Ukrainakonflikten, sade Angela Merkel att "vi måste skapa säkerhet i Europa tillsammans med Ryssland, inte mot Ryssland".

Hollande varnade för att fredsplanen kan vara en av de sista chanserna att göra slut på den tio månader långa konflikten.

– Om vi misslyckas med att nå en bestående fredsöverenskommelse, så känner vi till scenariot mycket väl - det har ett namn, det kallas krig, sade den franske presidenten.

Den brittiske utrikesministern Philip Hammond säger till Sky News att det krävs en politisk lösning av konflikten. Han kräver att Ryssland ska avbryta sin annektering av Krim och börja respektera internationella lagar.

Han säger också att president Putin "beter sig som en tyrann från mitten av 1900-talet".

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes