Oklar utgång i det indonesiska valet

Publicerad 2014-07-09

Jakarta. Båda kandidaterna i det indonesiska presidentvalet hävdar att de vunnit. Jakartas populäre borgmästare, Joko Widodo, och den förre generalen Prabowo Subianto gör båda anspråk på segern.

Det officiella valresultatet i det som benämnts som "ödesvalet" presenteras först om nära två veckor, men det har inte hindrat båda kandidaterna att ta ut segern i förskott.

Efter att tidiga vallokalsundersökningar indikerat att den tidigare möbelhandlaren Widodo tagit ledningen utropade hans parti honom till segrare. Men knappt en timme senare gjorde Jokowis rival Subianto detsamma och valutgången är oklar.

Olika resultat i alla undersökningar

Alla valundersökningar visar på olika resultat. Reuters räknar till fem opinionsinstitut som har Widodo som segrare, medan två institut tror att Subianto står som segrare.

Valet i Indonesien, världens fjärde mest folkrika land, har beskrivits som ett val mellan det gamla ledarskapet och en ny generation som vill bekämpa korruptionen. Widodo är den förste presidentkandidaten som inte har rötter i diktatorn Suhartos maktinnehav.

Demokratiskt maktskifte

Nära 190 miljoner personer har rösträtt och när den nye presidenten tar över makten blir det första gången som en demokratiskt vald ledare lämnar över till en annan folkvald ledare i Indonesien. Den sittande presidenten Susilo Bambang Yudhoyono, som har lett landet under två mandatperioder, var Indonesiens förste demokratiskt valde president.

Sedan Indonesien blev en demokrati har det politiska landskapet dominerats av tre stora - och korruptionsansatta - partier. Men det är på väg att ändras. Indonesiens tre största städer, Jakarta, Surabaya och Bandung, leds nu av politiker som tagit avstånd från gamla politiska traditioner..

TT-AFP