Publicerad:
Uppdaterad:

Australien avvisar miljöplan

Publicerad:
Uppdaterad:

Canberra. Australiens parlament avvisade på torsdagen premiärminister Kevin Rudds ambitiösa plan för att minska koldioxidutsläppen, så kallade växthusgaser.

De konservativa politikerna som har majoritet i senaten gjorde gemensam sak med de gröna och oberoende senatorerna och röstade ned regeringens förslag om dramatiska utsläppsminskningar som var tänkt att börja gälla från den 1 juli 2011.

Om senaten blockerar eller avvisar lagförslaget en andra gång inom tre månader får Rudd, som ligger bra till i opinionsmätningarna, en anledning att utlysa nyval.

– Förslaget kan lida nederlag i dag, men det här är inte slutet, sade miljöministern Penny Wong.

– Vi kommer att lägga fram förslaget på nytt före årets slut eftersom vi inte vill att landet åker till Köpenhamn utan möjlighet att nå våra mål, sade Wong.

Australien är världens största exportör av kol och är till 80 procent beroende av kol för sin elproduktion.

Landet har bland de högsta utsläppen, till följd av kolanvändning, per invånare i de industrialiserade länderna, fem gånger högre per person än Kina.

De konservativa vill skjuta upp planen till nästa år, efter klimatmötet i Köpenhamn och när utfallet av USA:s debatt om utsläppsrätter är klar.

Oppositionsledaren Malcolm Turnbull lovar att de konservativa ska kunna lägga fram en plan som är både billigare och effektivare än den regeringen presenterat.

TT-Reuters

Publicerad:
Publicerad: