Oväntade avhopp i Washington

Publicerad:
Uppdaterad:

Washington. Barack Obamas team har drabbats av två sensationella avhopp. Både den tilltänkte hälsoministern och Obamas särskilde budgetsamordnare har dragit sig ur efter uppmärksammade skattehärvor i deras förflutna.

På tisdagen svor Eric Holder eden och blev USA:s förste svarte justitieminister. Holder, som tidigare har varit federal domare och federal åklagare, blir därmed ansvarig för två av de mest uppmärksammade av Obamas utspel.

Bland hans arbetsuppgifter finns både stängningen av fånglägret i Guantánamo på Kuba och Obamas planer på att ändra reglerna för hur myndigheterna får handskas med gripna terrormisstänkta.

Men samtidigt drabbades Obamas politiska team av en serie allvarliga bakslag. Två av Obamas tilltänkta medarbetare hoppade av efter det att skattetrassel i deras förflutna uppmärksammats.

Nancy Killefer, som av Obama valts ut för att bidra till att effektivisera och reformera budgetarbetet, hoppade av sedan det avslöjats att hon 2005 krävdes på drygt 7 000 kronor i obetalda skatter för hushållstjänster.

Bara några timmar senare meddelade Obamas tilltänkte hälsominister Tom Daschle att han inte längre står till förfogande för ministerposten.

Anledningen är också här ett tidigare skatteärende. Bland annat handlar det om en bil med chaufför, som den före detta senatorn hade tillgång till som rådgivare åt ett privat företag, och som han inte deklarerat.

I ett skriftligt uttalande förklarar Daschle att han drar sig ur eftersom han inte vill distrahera allmänheten från Obamas ambitiösa planer på sjukvårdsreformer. Obama säger att han tar emot beslutet med ledsamhet.

"Men nu måste vi se till att vår plan för att lyfta ekonomin och få tillbaka folk i arbete rör sig framåt", förklarade Obama skriftligen.

Barack Obama nominerade också den Republikanske senatorn Judd Gregg till handelsminister. Om Gregg godkänns blir han den tredje Republikanen i regeringen, efter försvarsminister Robert Gates och transportminister Ray LaHood.

Valet av Judd Gregg är också resultatet av ett uppmärksammat avhopp. Ursprungligen hoppades Obama på Demokraten Bill Richardson. Han tackade dock nej sedan en kontraktstvist i hemdelstaten dragits inför domstol.

TT-Reuters-AFP

Publicerad: