Utrikes

Militären attackerade talibaner

UTRIKES

Islamabad. Minst 35 militanta islamister dödades natten till tisdagen i Pakistan när trupper slog till mot talibanernas gömställen i Swatdalen, uppger militären.

Samtidigt ska rebeller ha sprängt en viktig bro till Afghanistan.

Regeringsarmén attackerade gömställen i distriktet Khawazakhela, två dagar efter det att 16 personer enligt militären dödades i liknande tillslag.

Uppgifterna om antalet dödade har inte bekräftats från annat håll.

Pakistans regering har svurit på att besegra de militanta grupper som skapat kaos i den nordpakistanska Swatdalen, som fram till 2007 var ett populärt turistmål för både semestrande västerlänningar och pakistanier.

Massflykt

Omkring 20 000 människor har lämnat sina hem i Swat bara den senaste veckan och flytt till flyktingläger, sedan militären inlett en offensiv mot väpnade grupper lojala mot talibanledaren Fazlullah.

– Talibanerna är brutala, men säkerhetsstyrkorna använder också övervåld i civila områden. Det är en hopplös situation för oss, säger grönsakshandlaren Abid Kalim, som lyckats fly med sin familj till Islamabad.

Fazlullahs milis har avrättat tiotals statsanställda och regeringsanhängare, och boende säger att regeringen i praktiken inte har någon kontroll över regionen.

Talibanerna försöker införa en sträng tolkning av islam och har sprängt flera hundra skolor och förbjudit musik och dans.

"Fristad"

Hundratals, kanske tusentals, talibaner och al-Qaida-inspirerade rebeller tros ha flytt till nordvästra Pakistan efter den USA-ledda invasionen i grannlandet Afghanistan 2001, som ledde till talibanernas fall.

USA hävdar att regionen har blivit en fristad för militanta islamister som strider mot de internationella styrkorna på andra sidan gränsen.

Väster om Swat, i Khyberpasset mot gränsen till Afghanistan, sprängde rebeller natten till tisdagen en 30 meter lång järnbro. Vägen genom Khyberpasset används för att transportera det mesta av alla förnödenheter till de internationella styrkorna i Afghanistan. All trafik utmed rutten ligger tillsvidare nere.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes