Utrikes

Fler mumier funna i Egypten

UTRIKES

Kairo. I en över 4 000 år gammal gravkammare i Egypten har arkeologer hittat ett 30-tal mumier och minst en oöppnad sarkofag, rapporterade myndigheterna i Kairo på måndagen.

Gravkammaren påträffades på elva meters djup i ökenbegravningsplatsen Saqqara väster om den trappstegspyramid, som med en ålder på cirka 4 600 år betraktas som en av världens äldsta stenbyggnader.

De funna mumierna, placerade i nischer inne i kammaren, är olika gamla. En dateras till omkring år 640 före Kristus medan den oöppnade sarkofagen av kalksten sannolikt är mycket äldre.

– Vi tror att den kommer från Gamla riket, kanske från femte dynastin, säger arkeologen Abdel Hakim Karar. Femte dynastin styrde Egypten omkring åren 2494-2345 f Kr.

Det är ovanligt att finna intakta gravkammare på kända begravningsplatser som Saqqara eftersom plundrare har hemsökt många gravområden under seklerna.

Senare i veckan väntas arkeologerna öppna stensarkofagen. I en annan sarkofag, tillverkad av trä, i gravkammaren fann arkeologerna enligt Karar en mumie av en man som enligt inskriptionerna hette Badi Enhery.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes