Vita huset: Trump olämplig

UTRIKES

USA. Donald Trumps uttalanden om muslimer diskvalificerar honom från presidentposten. Den salvan avlossade Vita huset dagen efter den republikanske presidentkandidatens uttalande om att "alla muslimer" bör nekas inresa i USA. Men Trump backar inte.

Efter att ha beskrivit Trump som en "inkastare på tivoli" med "oäkta hår" vars kampanj är som en "historiens soptunna" konstaterade Vita husets talesman Josh Earnest att "vad Donald Trump sade i går diskvalificerar honom från att tjäna som president".

Trots stormen av kritik mot Trumps uttalande på måndagen om att "muslimer" hyser "ett hat" mot amerikaner och att det kan leda till fler attacker, fortsatte den republikanske presidentkandidaten på samma tema.

– Det kommer att bli värre och värre. Vi kommer att få fler World Trade Center, sade han i ett tal i South Carolina, enligt nyhetsbyrån AFP, med syftning på terrorattackerna den 11 september 2001.

Gäller ej amerikaner

På frågan från Reuters om inresestoppet för muslimer skulle gälla enbart invandrare eller även studenter, turister och andra resenärer svarade Trumps kampanjgeneral Corey Lewandowski: "Alla".

Trump, 69, klargjorde i en intervju för Fox News att förbudet inte skulle omfatta personer bosatta i USA.

Fastighetsmiljardärens utspel avfärdades omedelbart från flera håll, bland annat från medtävlare i kampen om Republikanernas kandidatur.

"Löjligt" sade guvernören Chris Christie medan exguvernören Jeb Bush gick ännu längre och menar att Trump "tappat förståndet". En av få förstående röster kom från senatorn Ted Cruz, som sade sig inte hålla med om förslaget men uttryckte beröm för Trumps fokus på att "säkra" gränserna.

Trump i ledningen

Trots, eller kanske på grund av, en rad kontroversiella uttalanden är Donald Trump i klar ledning i det republikanska fältet i presidentvalskampanjen. Han uppfattas av många som en frisk fläkt i politiken, som talar klartext och kan få saker att hända.

Ibraham Hooper, chef för Rådet för amerikansk-islamiska relationer, reagerade upprört.

– Nu är vi inne på fascismens område. Det här borde oroa inte bara amerikanska muslimer utan alla amerikaner, att den ledande republikanske presidentkandidaten i praktiken gör ett fascistiskt uttalande som det här.

TT