Utrikes

500 migranter räddade av svenskbåt

UTRIKES

Migration. Fartyget Poseidon har undsatt över 500 migranter i den svenska kustbevakningens senaste räddningsaktion i Medelhavet. Totalt har flera tusen människor plockats upp ur Medelhavet de senaste dygnen.

På tisdagskvällen tog kustbevakningens fartyg Poseidon ombord 220 flyktingar som påträffats i en båt mellan Sicilien och Libyen och räddats av ett handelsfartyg. Kustbevakningen hittade senare en före detta fiskebåt i samma område med uppskattningsvis 300 migranter ombord.

– Vi kom fram till fiskebåten i mörkret men fick vänta till dagsljus med att föra över dem till Poseidon, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen, som är på plats i Italien.

Oklart om människosmugglare

Totalt hade Poseidon över 500 migranter ombord. Det var inte känt om det fanns några människosmugglare bland de undsatta.

– Sådant brukar visa sig efter ett tag på däck. Då kan man se hur människor beter sig och det är först då man kan bilda sig en sådan uppfattning, säger Mattias Lindholm.

Poseidon har begärt en "port of safety", en term för en hamn där man kan lämna ifrån sig de undsatta personerna. Där kan myndighetspersonal och hjälporganisationer ta emot migranterna.

Många reser nu

Sommarsäsongen innebär gynnsamma förutsättningar att ta sig över Medelhavet, vilket medför att antalet migranter som gör den riskfyllda resan ökar. Under de senaste dygnen har tusentals flyktingar räddats på havet i EU-insatsen Triton, där Sverige deltar tillsammans med en rad andra länder, bland dessa Norge och Danmark som i tisdags räddade nästan 1 000 migranter utanför Libyens kust.

I måndags räddades 2 741 personer från 18 flyktingbåtar, enligt Reuters. Totalt har Poseidon undsatt runt 1 150 migranter sedan insatsen inleddes i början på juni.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes