Stefan Löfven

Obama bjuder in Löfven med kollegor

UTRIKES

USA. Den amerikanska presidenten Barack Obama bjuder in statsminister Stefan Löfven och hans nordiska kollegor till ett toppmöte mellan USA och Norden den 13 maj, enligt Vita huset.

– Det är en stor sak, säger Dag Blanck, docent och föreståndare för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Blanck säger att det visserligen inte är ett statsbesök och Löfven bjuds in tillsammans med andra.

– Men att bli speciellt inbjuden till Vita huset, det är det många som skulle vilja bli, säger Blanck och konstaterar att det är viktigt för små länder att få tillgång till USA:s president.

Ett erkännande

Han menar att man kan se inbjudan som ett erkännande av den betydelse som Norden har för USA. Förutom Löfven är Danmark, Norges och Islands statsministrar inbjudna, samt Finlands president.

Enligt Vita husets pressmeddelande står en rad ämnen på agendan, allt från miljö- och hållbarhetsfrågor till säkerhetspolitik, handel, migration, flyktingkris och arbete mot terrorism

"Mötet i Washington är betydelsefullt för relationen mellan Norden och USA. För svensk del är det ett tillfälle att utveckla och fördjupa vårt redan breda samarbete med USA", säger statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar.

Globala utmaningar

På kvällen den 13 maj kommer president Obama och hans fru Michelle Obama att stå värd för en officiell middag.

– Otroligt välkommet, säger Mats Karlsson, chef för Utrikespolitiska institutet om inbjudan.

Även om Obamas presidentperiod går mot sitt slut är han ingen "lam anka" (lame duck) i utrikespolitiken, där har en president stor möjlighet att göra avtryck ända till slutet.

Senast en svensk statsminister var inbjuden till Vita huset var när Fredrik Reinfeldt träffade Barack Obama 2009. Innan dess blev han inbjuden av George W Bush 2007.

Den ende amerikanske president som besökt en svensk regeringsledare här var när Obama 2013 togs emot av Reinfeldt. Visserligen var George W Bush i Sverige under ett EU-toppmöte 2001, men Bush besök i Sverige hängde då ihop med toppmötet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes

/

Stefan Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Barack Obama