Kina lovar större välfärdskaka

Publicerad:
Uppdaterad:

Peking. Premiärminister Wen Jiabao utlovade lättnader i det kontroversiella hukou-systemet, som hejdar folkförflyttningar i Kina, när han på fredagen inledde den årliga folkkongressen.

Ofta våldsamma protester från de folklager i det kinesiska samhället som hittills inte fått vara med och avnjuta den ekonomiska boomen är vanliga i världens folkrikaste land. Wen lovar nu åtgärder.

– Vi ska inte bara göra välfärdskakan större genom att utveckla ekonomin, utan också distribuera den rätt via ett rationellt inkomstfördelningssystem, sade Wen i sitt tal i Peking.

Det omstridda hukou-systemet ska förändras. Hukou ger rätt till sociala förmåner, men bara i det område man är registrerad. Syftet är att hindra okontrollerad inflyttning till städerna.

– Vi ska reformera hushållsregistreringsssystemet och lätta på kraven för hushållsregistrering i samhällen och små och mellanstora städer, sade Wen - och antydde därmed att i de riktigt stora städerna kommer de hårda reglerna att kvarstå.

Premiärministern utlovade i sitt tal en ekonomisk tillväxt under 2010 på åtta procent. Valutan yuans värde ska hållas "i stort sett stabilt", en linje som irriterar västländer som tycker att yuanens växelkurs hålls överdrivet låg.

Säkerhetsuppbådet kring folkkongressen i Peking uppgår till över 700 000 personer, varav många är civila frivilliga som enligt diktaturens statliga medier ställer upp för att upprätthålla lag och ordning i huvudstaden.

TT-AFP

Publicerad: