Förhandlingar Fatah-Hamas skjuts upp

Publicerad 2011-06-19

Ramallah. Förhandlingar om den framtida politiska lösningen för palestiniernas regering skjuts upp enligt en talesperson för Fatah på söndagen. Förhandlingarna ska hållas mellan palestiniernas president Mahmud Abbas och Hamas ledare Khalid Mishal.

Samtalen rör bland annat vem som ska bli regeringens premiärminister. Fatah har tidigare föreslagit premiärminister Salam Fayyad att fortsätta på posten, vilket Hamas motsätter sig.

Beskedet om de uppskjutna samtalen kom under den rundresa som biståndsminister Gunilla Carlsson (M) genomför i de palestinska områdena. Under söndagen träffade Carlsson bland annat premiärminister Fayyad.

Carlsson konstaterar att det finns viss optimism om en politisk lösning mellan Fatah och Hamas om vem som ska vara premiärminister för palestinierna.

– Jag hoppas på palestinsk klokhet, säger Carlsson till TT.

– Men omständigheterna är svåra på marken, fortsätter biståndsministern som färdades mot den delade staden Hebron där konflikten mellan israeliska nybyggare och palestinier är mycket tydlig.

De internationella påtryckningar om en förhandlingslösning är starka och regionen har precis besökts av EU:s utrikeschef Catherine Ashton inför EU:s utrikesministermöte i Luxemburg på måndagen.

TT-AFP