Chirac inför rätta för korruption

Publicerad:
Uppdaterad:

Paris. Jacques Chirac ställdes i dag som förste franske expresident inför rätta, anklagad för korruption under sin tid som borgmästare i Paris ett par decennier sedan.

Om han fälls riskerar 78-åringen att få miljonböter och tio år i fängelse.

När den första rättegångsdagen inleddes stod det klart att Chirac, som väntat, valde att inte infinna sig inte personligen.

Anklagelserna mot Chirac härrör från hans tid som borgmästare i Paris 1977-1995. Chirac misstänks ha tagit av stadens offentliga medel för att betala personer som arbetade för hans parti, konservativa RPR.

Chirac åtnjöt som Frankrikes president under perioden 1995-2007 rättslig immunitet och kunde därför inte ställas till svars. Nuvarande utrikesministern Alain Juppé - som nyligen utsågs till efterträdare efter Michèle Alliot-Maries avgång - har tidigare dömts till villkorlig fängelsedom för sin inblandning i fallet. Juppé var på den tiden tjänsteman hos Chirac och dömdes som ansvarig för att sju partianställda fått sin lön från offentliga medel.

Försvaret försöker föra frågan till en konstitutionsdomstol på grund av den tid som gått sedan de påstådda brotten begicks. I så fall skulle rättegången fördröjas ytterligare.

Chirac, internationellt mest känd för sitt motstånd mot den USA-ledda invasionen av Irak 2003, förnekar all kännedom om korruption och hans försvarare anklagar rättssystemet för att ha dolda politiska motiv. Chirac har tidigare kopplats samman med en rad korruptionsskandaler, men har aldrig fällts. Om han döms nu riskerar 78-åringen, som ryktas vara sjuklig, tio år i fängelse och böter på 1,3 miljoner kronor.

Förutom Chirac ställs nu nio personer till inför rätta, misstänkta för att falskeligen ha utfört arbeten åt staden eller för att ha dragit nytta av fusket.

TT-AFP

Publicerad: