Största Kairoprotesten hittills

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Upproret i Egypten har pågått i mer än två veckor och oroliga röster varnar för att det tappat fart. Dagens demonstration i Kairo bedöms dock av korrespondenter på plats vara den mest omfattande sedan protestvågen i Egypten började.

Enligt nyhetsbyrån AFP är tisdagens demonstrationer mycket omfattande även i andra städer än Kairo.

I Kairo gick protesterna in i sin tredje vecka i dag. Den 34-årige läkaren Issam Shebana sade till nyhetsbyrån AFP att folket stannar tills president Mubarak avgår, men att regeringen ger efter mer och mer för varje dag:

– Snart kommer de inte att ha något kvar. Mubarak måste gå, sedan parlamentet, sedan regeringen.

Men trots de bestämda beskeden från oppositionen har oroliga röster höjts för att upproret kan ha tappat fart och att ett dödläge tagit vid. Esraa Abd El Fattah, nätaktivist, säger till TT att hon arbetar för att samordna oppositionella för att hitta nya sätt att få fram deras krav.

– Mubarak insisterar på att han ska stanna, vi insisterar på att han ska bort. Nu arbetar vi med att hitta sätt att visa att vi stannar på gatorna tills han är borta.

Regimen har sagt att den förhandlar med oppositionen, men av folket på gatorna är det bara Muslimska brödraskapet som varit inbjudet. Islamisterna tackade bestämt nej till regimens erbjudande och sedan dess har läget varit låst.

Bassem Samir, politisk aktivist, avfärdar för TT förhandlingarna som de unga inte deltagit i. Men han säger att de största ungdomsgrupperna har samlat en gemensam kommitté - 25 januari-gruppen - som ska föra deras talan.

– Regimen vet vilka som organiserar de unga och vilka som är den riktiga oppositionen. De talade inte ens med den riktiga oppositionen som Ayman Nur och ElBaradei.

Wael Ghonim, aktivist och Google-chef, har efter en gripande tv-intervju blivit hjälte för många - trots att han i direktsändning värjde sig mot rollen:

– Denna revolution tillhörde de unga på internet, sedan alla egyptiska unga, sedan hela Egypten. Den har ingen hjälte och ingen ska försöka ta åt sig äran.

Ghonim, som anonymt varit en viktig del i nätprotester, släpptes i går av polis. Bland många har hoppet väckts att han kan ge oppositionen ny kraft.

Wael Nawara, generalsekreterare i oppositionspartiet al-Ghad, kallar Wael Ghonim en av de mest lovande förgrundsfigurerna inom ungdomsrörelsen, men han vet inte än om Ghonim själv vill axla den rollen.

– Men jag vill och är säker på att han kommer att spela en viktig roll.

TT

Publicerad: