Publicerad:

Så vill Trump sätta USA först - med handel

Publicerad:

USA. Med en enkel namnunderskrift drog president Donald Trump USA ur Stillahavsavtalet TPP. Andra frihandelsavtal lär gå ett liknande öde till mötes när Trump inför sin protektionistiska agenda. I dag möter han Storbritanniens premiärminister Theresa May, för att bland annat prata handel efter brexit.

– Vi ska sätta stopp för de larviga handelsavtal som har fört bort alla från vårt land, sade Trump vid ett möte med fackföreningsledare kort efter att han undertecknat presidentbeslutet om TPP.

Fackföreträdarna bröt ut i applåder.

Genom att dra sig ur TPP - som var tänkt att sätta hårt mot hårt gentemot den ekonomiska jätten Kina, skapa fördelar för tolv länder runt Stilla havet och som ses som en av företrädarna Barack Obamas främsta prestationer - uppfyller Trump ett vallöfte. Under fjolårets kampanj hävdade han gång på gång att det är frihandelns fel att bolag och jobbtillfällen lämnar Amerika.

Kontroversiell

Han har också varnat bolag verksamma i USA att skyhöga strafftullar väntar om de flyttar produktion till andra länder - allt i linje med strategin "Amerika först".

– Trump har sagt att en 35-procentig tull kan drabba varor från Mexiko och en 45-procentig tull import från Kina, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom vid Stockholms Handelskammare som tidigare arbetat i USA.

Nytillträdde Trump har även börjat förhandla om det 23 år gamla nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta samt meddelat att TTIP, EU:s motsvarighet till TPP som ännu inte är färdigförhandlat, inte kommer att bli verklighet. Huvudlinjen nu är att USA enbart går in i bilaterala avtal, som det Trump vill förhandla fram med Storbritanniens May.

Politiken går helt i linje med Trumps isolationistiska antiglobaliseringsbudskap, han anser att han skyddar amerikanska arbetare mot konkurrens från låglöneländer. Men den är kontroversiell, både i USA och i omvärlden. I hemlandet går Trump emot den traditionellt frihandelsvänliga linjen hos sitt eget parti Republikanerna, vilket kan orsaka grus i maskineriet när andra reformer ska godkännas. Men han hyllas av personer som den förre presidentaspiranten Bernie Sanders, som kallar sig demokratisk socialist, samt av fackledare.

– Trump har tagit de första stegen mot att fixa 30 år av dåliga handelsavtal, säger transportarbetarförbundet Teamsters mäktiga ledare James Hoffa enligt tidningen The New York Times.

Som Kina vill

Men kritiker menar att Trump, som under valkampanjen varit så kritisk mot Kina, spelar den asiatiska jätten i händerna genom att dra sig ur TPP. Kina försöker nämligen locka länder till ett eget handelsblock, som liksom TPP innehåller lägre handelstariffer, skriver The Washington Post.

– Det ligger i korten och det kommer att innebära en förlust för USA, säger Hatzigeorgiou.

Det kan också innebära en förlust för världen, då TPP innehöll skrivningar om hållbarhet och mänskliga rättigheter till skillnad från det kinesiska förslaget.

Den stora frågan nu är om det i dagens globaliserade värld ens är möjligt att föra en så starkt isolationistisk politik som Trump vill. Gunilla Reischl, chef för Utrikespolitiska institutets program för Global politik och säkerhet, säger att före fenomenet Donald Trump hade svaret varit nej.

– Nu kan vad som helst kan hända, han är ju så oberäknelig. Men i en värld som under de senaste årtiondena byggt på frihandelns logik så är det ologiskt att stänga gränser.

Även Hatzigeorgiou är skeptisk.

– På kort sikt kan det leda till att företag får kalla fötter och stannar i USA. Men på sikt vore det bättre att Trump satsar på att vidareutbilda arbetslösa.

TT

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN