IMF-chefen fälld men undgår straff

UTRIKES

Frankrike. Fälld men inte straffad. Hur påverkar det den lysande karriären för Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden (IMF)?

Den 60-åriga fransyskan fälldes på måndagen av en specialdomstol i Paris som prövar ministrar för misstänkta brott de kan ha begått i tjänsten.

Anklagelsen handlar om att Lagarde som finansminister beslutade att en tvist mellan den ökände affärsmannen Bernard Tapie och franska staten skulle avgöras av en skiljedomstol och inte genom en rättegång. Skiljedomstolens beslut innebar att staten 2008 fick betala 404 miljoner euro till Tapie.

För misstanken om försummelse riskerade Lagarde fängelse upp till ett år eller böter, men enligt domen undgår hon straff.

Domaren Martine Ract Madoux förklarar straffriheten med att Lagarde agerade mitt under den stora globala finanskrisen. Hänsyn är också tagen till hennes "goda rykte" och internationella ställning.

Lagarde, som befinner sig i Washington där IMF har sitt huvudkontor, har instruerat sina advokater att överklaga den fällande domen.

– Jag agerade helt ärligt och enbart med allmänhetens intresse för ögonen, sade hon under rättegången.

Lagarde medgav där att hon möjligen blivit duperad men inte varit oaktsam.

IMF:s styrelse kommer att göra ett uttalande efter domen mot Lagarde.

Frankrikes regering säger sig fortfarande ha förtroende för Lagarde, som anses vara en av världens mäktigaste kvinnor och möjlig framtida fransk president.

TT-AFP