Rosor lyfter Etiopiens ekonomi

Publicerad:
Uppdaterad:

Etiopien. På knappt 20 år har Etiopien blivit Afrikas näst största producent av snittblommor, med en årlig export värd flera miljarder kronor.

En av odlarna bakom succén är Stéphane Mottier, som levererade rosor till prins Carl Philips bröllop.

Åsnor, getter och lösa hundar kantar den lilla gropiga lerväg som leder upp till Gallica Flowers, två mil väster om huvudstaden Addis Abeba.

Varje morgon kämpar sig lastbilar upp för kullarna, för att hämta de cirka 18 000 rosor som dagligen plockas på gården. Därefter körs de exklusiva blommorna direkt till flygplatsen, där de fraktas vidare till kunder i Europa, Asien, Afrika och Mellanöstern. Och inför julen går produktionen på högvarv.

– Det här är en av stressigaste veckorna på hela året, säger Stéphane Mottier.

Vill ha vår året om

Här på kullarna utanför staden Menagesha, som ligger 2 600 meter över havet och har direkt närhet till flygplatsen i Addis Abeba, valde fransmannen Stéphane Mottier och hans sambo Armelle Landreau att anlägga sin rosfarm när de flyttade från Ecuador 2008.

– Rosodlare vill ha vår året om. Och det existerar bara på hög höjd i närheten av ekvatoriallinjen. Det finns i princip fyra länder i världen som uppfyller dessa kriterier: Colombia, Ecuador, Kenya och Etiopien. För oss kändes Etiopien som det mest attraktiva.

I dag arbetar 300 personer med odlingarna. På båda sidor av vägen ligger växthusen uppradade. Innanför de tunna plastväggarna breder ett hav av vita, gula och röda rosor ut sig.

Stéphane Mottiers familj har odlat rosor i fyra generationer.

– Det ligger i blodet. Du föds in i det, och du fortsätter, säger han.

Stöd till odlare

Den etiopiska regeringen har sedan millennieskiftet försökt locka till sig blomsterodlare, med skattelättnader och andra stödåtgärder. Enligt myndigheterna sysselsätter industrin i dag över 100 000 människor och under de närmaste fem åren väntas exporten uppgå till över 550 miljoner dollar (drygt 4,6 miljarder kronor).

– Blomindustrin var helt ny i Etiopien när vi startade. Det fanns ingen stödindustri, vilket innebar att vi fick klara av i princip allt själva. Det var en utmaning att vara de första som gjorde detta, säger Mottier.

Sedan 2008 har försäljningen globalt gått ned, men genom att satsa på rosor av finaste kvalitet har Gallica Flowers ändå kunnat expandera. Detta gjorde dem till leverantör när prins Carl Philip gifte sig med Sofia Hellqvist i somras.

– Vi har lyckats hålla en högre kvalitet på rosorna än vi hade förväntat oss. Där hade vi tur, för vi tog en risk, säger Stéphane Mottier.

TT

Publicerad: