Gråtande grek får hjälp av australier

Publicerad 2015-07-08

Grekland. Den gråtande pensionären blev en symbol för den grekiska skuldkrisen. Bilden har berört människor över hela världen. Nu får mannen hjälp av en australier - som sökt upp honom i Grekland.

77-åriga Giorgos Chatzifotiadis hade i fredags förgäves försökt ta ut pengar vid tre olika banker i den grekiska staden Thessaloniki när han slutligen bröt ihop, gråtandes på marken utanför det fjärde bankkontoret. På grund av bankernas uttagsbegränsningar kunde han inte få ut sin frus pension på motsvarande 1 120 kronor.

Ögonblicket fångades av en AFP-fotograf och bilden spreds över hela världen.

Rördes av mannens tårar

Nu får pensionären ekonomiskt stöd - av en affärsman från Australien. 41-årige James Koufos berördes starkt av mannens tårar över situationen i Grekland och tyckte sig samtidigt känna igen honom. Efter att ha pratat med sin mor, som bor i Thessaloniki, kunde han bekräfta att mannen var en gammal vän till hans avlidne far och bestämde sig för att hjälpa honom.

– När jag såg det här sade jag till mamma, "vad kan vi göra?". Jag bad henne ta ut lite pengar, söka upp mannen och ge honom lite omedelbar hjälp, säger James Koufos till AFP.

Men Koufos nöjde sig inte med det utan lade även ut ett känsloladdat inlägg på Facebook, som fick stor spridning, där han bad om hjälp med att hitta mannen och lovade att betala hans pension. Koufos har också startat en insamling till pensionären.

Under onsdagen ska han flyga över till Grekland med pengarna.

"Stor mängd pengar"

– Vi åker dit för att överraska honom och ge honom en ganska stor mängd pengar, och vi samlar nu även ihop lite pengar från företag som vill donera, säger Koufos till AFP.

Han tillägger att de även ska försöka hjälpa andra i behov av stöd.

Det var på måndagen förra veckan, i spåren av den grekiska krisen, som regeringen införde uttagsbegränsningar för att förhindra en bankkrasch. Begränsningar har sedan dess lättats för bland andra pensionärer.

TT