Spionreform fick nobben i senaten

Washington. Demokrater och republikaner var ense - liksom president Barack Obama: Möjligheterna för underrättelsetjänster att övervaka amerikaners telefonsamtal skulle minskas rejält. Men nu har förslaget röstats ned i senaten.

Lagförslaget, kallat USA freedom act, kom till i spåren av NSA-avhopparen Edward Snowdens avslöjanden om underrättelsetjänsternas massövervakning av internet och telefontrafik.

Reformen skulle bland annat ha begränsat underrättelsetjänstens möjligheter samla in metadata om mobilsamtal, exempelvis vem som ringts upp och hur länge samtalet pågått. I ett ovanligt utslag av enighet fick den stöd av såväl demokrater som republikaner i representanthuset i maj.

Men i senaten fick lagförslaget bara stöd av 58 av de 60 röster som krävts.

– Om vårt mål är att bryta ned och förgöra Islamiska staten, som presidenten säger, så kommer det att kräva en smart politik och handfast beslutsamhet. Då är det minsta man kan kräva att vi inte gör något som försämrar situationen, sade Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, inför omröstningen.

Teknikjättar som Apple och Google har varnat för att deras möjligheter att göra affärer i andra länder hotas om reformen inte gick igenom. Beskedet ses även som ett nederlag för president Barack Obama, som ställt sig bakom förslaget.

TT-AFP-Reuters

Publisert: