Utrikes

Vapenvila vid midnatt i helgen

UTRIKES

Ukrainakrisen. Överenskommelsen om vapenvila i östra Ukraina är klar. Enligt avtalet kommer det rebellkontrollerade området att få en "speciell status".

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko och representanter för de pro-ryska rebellerna har skrivit under avtalet om vapenvila, och färdplanen som ska leda till att fredsavtalet implementeras.

– Kontaktgruppen (för rebellerna) har skrivit under ett dokument som vi tagit fram under en hel del spänning, säger Porosjenko vid en pressträff i Minsk.

Minsk-överenskommelsen ska gälla

Enligt den ryske presidenten Vladimir Putin ska det handla om en handlingsplan för att "implementera Minsk-överenskommelserna", och menar det avtal som slöts i september, men som snabbt bröts, skriver AFP.

– Det viktigaste som vi åstadkommit är enighet om att generellt eldupphör utropas vid midnatt mellan lördag och söndag, säger Porosjenko.

"Allt inte klart"

Den franske presidenten François Hollande säger vid en pressträff att ett avtal om vapenvila och "omfattande politisk lösning" har skrivits under. Han tillägger att avtalet ger "seriöst hopp, även om inte allt är klart", skriver AFP.

–  Alla frågor har behandlats i detta dokument som skrivits under av separatisternas kontaktpersoner, säger Hollande.

Knäckfrågan var länge gränsdragningen mellan rebellerna och de ukrainska styrkorna samt den framtida statusen för rebellkontrollerat område i östra Ukraina. Där hävdar nu Putin att den ukrainska grundlagen ska ändras för området och att det ska få en speciell status.

Oklart om Debaltseve

Rebellerna ville att den ukrainska armén skulle dra sig tillbaka från staden Debaltseve, där 8 000 ukrainska soldater finns på plats, skriver Reuters. Det finns ännu inga uppgifter om hur skrivningen gällande Debaltseve ser ut i avtalet.

Den senaste tiden har striderna koncentrerats till den viktiga järnvägs- och vägknuten Debaltseve mellan Luhansk och Donetsk. De ukrainska styrkorna där är omringade av de pro-ryska rebellerna.

Många civila döda

Minst nio personer har dödats under natten och morgonen i striderna i östra Ukraina. Flest dödsoffer, sju, krävdes i det rebellkontrollerade Donetsk.

– Natten mellan 11 och 12 februari var mycket spänd. Kraftiga explosioner och skottsalvor har hörts i omgångar, säger en talesperson för den lokala myndigheten enligt AFP.

Den regeringsvänliga frivilligbataljonen, Azov, rapporterar om hårda strider utanför flera byar i närheten av kuststaden Mariupol.

– Situationen är allt mer komplicerad. Fienden försöker med en motoffensiv med hjälp av artilleri och stridsvagnar. De verkar uppenbarligen ta allt de har tillgång till; stridsvagnar, artilleri, granater och raketer, säger en talesperson för bataljonen till AFP.

Vapenvila viktig

Toppmötet i Minsk om Ukrainakriget inleddes klockan 18 i går kväll, och pågick fram till klockan tio svensk tid.

Ett omedelbart eldupphör mellan Ukraina och de proryska rebellerna har setts som det mest brådskande ärendet, efter att hundratals civila dödats i striderna de senaste veckorna. Totalt har minst 5 500 människor dödats i konflikten. 

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes