Utrikes

En man ihjälskjuten på Vilksmöte

UTRIKES

Skottlossning. En man har mist livet i skottlossning på ett möte i Köpenhamn där konstnären Lars Vilks deltog. Tre poliser blev skadade och två misstänkta gärningsmän är på fri fot.

Lars Vilks är oskadd, enligt danska medier.

Dansk polis beskriver händelsen som ett attentat mot VIlks. Ett ögonvittne säger att så många som 30 skott kan ha avlossats. Vilks blev förd i säkerhet via en bakdörr, uppger vittnet.

Den man som dödades är inte identifierad, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Muhammedtecknaren Vilks deltog i ett debattmöte i kulturhuset Krudttønden i stadsdelen Østerbro. Frankrikes ambassadör fanns också bland deltagarna på mötet, som hade rubriken "Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed".

– Strax efter klockan 15.30, ambassadören hade just talat, hörde vi skott från entrén. En del sprang ut, men det tordes inte jag, för det var skott utanför också, berättar satirforskaren Dennis Meyhoff Brink, som var med på mötet, för Jyllands-Posten.

Även Helle Merete Brix, som ingår i den danska Lars Vilks Komitéen och var på plats, beskriver händelsen som ett attentatsförsök mot Vilks.

Hon berättar för danska TV2 att Vilks, med livvakter, sökte skydd i ett kylrum när skotten hördes.

– De reagerade mycket lugnt. Det låter kanske bisarrt, men arrangemanget fortsatte sedan Vilks förts i säkerhet.

Polisen sökte efter händelsen efter en mörk bil av märket Volkswagen Polo som gärningsmännen flydde i efter skottlossningen. Bilen har hittats på Østerbro.

Polisen är i färd med att förhöra vittnen som såg vad som hände i kulturhuset.

Den svenska säkerhetspolisen har börjat arbeta för att se hur den kan bistå den danska säkerhetstjänsten.

–  Vi tittar på all information som kommer in och ser hur vi kan stötta dem i deras arbete. Vi har personal i Malmö och Stockholm som börjat arbeta med detta, säger pressekreteraren Fredrik Milder till TT.

Han säger att livvakterna som var med Lars Vilks kommer från polisen och inte från säkerhetspolisen.

–  Det är svenska polisen som står för skyddet av honom.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes