Utrikes

Abbott tar strid om ledarpost

UTRIKES

Australien. Australiens premiärminister Tony Abbott slåss för sitt politiska liv. Han tidigarelägger en förtroendeomröstning om partiledarposten, i ett försök att stävja en partirevolt.

En av hans partikamrater, parlamentsledamoten Luke Simpkins, begärde i veckan att en sluten omröstning om partiledarposten ska hållas på ett planerat partimöte i Canberra på tisdag. På söndagen sade Abbott att han vill hålla mötet redan på måndag "för att undvika osäkerhet".

Politiska kommentatorer sade att Abbotts drag ger eventuella utmanare mindre tid att samla stöd bland medlemmarna.

Beskedet kommer efter veckor av spekulationer då Abbott fått kraftig kritik, allt ifrån hur han sköter landets ekonomi till beslutet att hedra drottning Elizabeths make prins Philip med en australisk riddartitel.

Om partiledarposten blir vakant är kommunikationsminister Malcolm Turnbull och utrikesminister Julie Bishop favoriter att ersätta Abbott som partiledare och premiärminister.

Om Abbott avsätts blir han den tredje premiärministern i landet som mister jobbet genom en partirevolt sedan 2010. Hans konservativa parti Liberalerna och koalitionspartnern Nationella partiet kom till makten i valet i september 2013, efter sex år av Labor-styre.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes