President vill avgå i krisens Jemen

Uppdaterad 2015-01-23 | Publicerad 2015-01-22

Stockholm. Jemens president vill avgå i den pågående politiska krisen som präglats av våld.

Parlamentet avslår hans krav.

Rebellerna som intagit huvudstaden är positiva till tidigare löften om maktdelning.

En källa inom regeringskansliet meddelade sent på torsdagen att president Abd Rabbu Mansur Hadi avgår.

Även regeringen lämnade in sin avskedsansökan som en del av försöken att lösa den politiska krisen, sade en källa nära premiärminister Khaled Bahah, rapporterade nyhetsbyrån Reuters. Bahah sade att regeringen inte vill delta i "en ickekonstruktiv politisk labyrint".

Krismöte

Parlamentet i huvudstaden Sanaa avslog presidentens begäran att få lämna posten, enligt al-Arabiya. Parlamentet kallade även till krismöte sent på kvällen.

Utspelen kom samma dag som ledarna för Jemens Huthirörelse meddelade att de löften om maktdelning och grundlagsändringar som president Abd Rabbu Mansur Hadi gav i onsdags, är tillräckliga. Hadi sade då att han var redo att genomföra konstitutionella förändringar och dela makten med Huthirebellerna. Beskedet om presidentens krav att få avgå välkomnades av Huthiledare.

Omringat palats

Vittnen sade till Reuters på torsdagen att rebellerna fortfarande står utanför presidentens palats och hans residens, men gruppen har lovat att dra tillbaka sina män från området och frige en av hans medarbetare som de hållit fången.

Över 30 personer har dödats under två dygns strider mellan shiamilis och säkerhetsstyrkor i huvudstaden Sanaa. Enligt sjukhus- och säkerhetskällor har närmare 100 personer skadats i striderna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Myndigheterna i Jemens näst största stad Aden stängde den internationella flygplatsen, hamnen och flera infarter till staden tidigare i veckan, men uppger nu att trafiken åter är igång.

TT