Utrikes

Kan ha planerat mörda drottningen

UTRIKES

Stockholm. Fyra män har gripits i London misstänkta för att ha planerat ett terrordåd. Planerna kan ha varit riktade mot drottning Elizabeth II, skriver tidningen The Sun.

Männen greps under torsdagskvällen och natten till fredagen och är i åldrarna 19-27 år. I ett uttalande säger polisen att gripandena ingår i en pågående utredning om "islamistrelaterad terrorism". Utredningen fortsätter, men polisen vill inte uttala sig om planerna hade ett specifikt mål.

Den brittiska tidningen The Sun skriver dock att planerna ska ha handlat om en knivattack mot drottningen i samband med en minnesceremoni. En tjänsteman har också påpekat för BBC att gripandena kom bara två dagar innan ceremonin på söndag inför Stilleståndsdagen den 11 november. Minnesdagen instiftades efter första världskrigets slut för att hedra de som stupat i strid.

Drottningen, som enligt The Sun ska ha informerats om hotet, har låtit meddela att hon avser att fullfölja sina offentliga uppdrag under helgen.

Gripanden kommer också några månader efter det att Storbritannien höjt sin larmnivå för terrordåd till den näst högsta, det som kallas "allvarligt hot", vilket innebär att en attack anses högst sannolik. De gripna männen hade inspirerats av extremiströrelsen Islamiska staten (IS), skriver The Times.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes