Ceausescus arv lever kvar i Rumänien

Stockholm. 25 år efter den rumänske diktatorn Nicolae Ceausescus fall siktar landets nye president Klaus Iohannis på att göra upp med korruptionen. Men trots Ceausescus hårda fall lever en viss nostalgi kvar i landet.

När kommunistledare runtom Östeuropa började falla en efter en såg Nicolae Ceausescu ut att sitta relativt stadigt. Men när hans fall kom, kom det fort och han föll hårt. Efter en kort men intensiv revolt slutade Ceausescu styre med att han och hans fru arkebuserades den 25 december 1989.

Osäkert resultat

Men det finns människor som ifrågasätter om Ceausescus fall verkligen var kommunistregimens fall. Åren efter avrättningen togs många ledarposter över av tidigare kommunister.

– Jag är nu säker på att revolutioner dröms fram av idealister, genomförs av kämpar och utnyttjas av opportunister, sade Dumitru Mazilu, en tidigare tjänsteman som fängslades av Ceausescu, skriver tidningen The Guardian.

Frustrationen mot den kvarliggande korruptionen blev Klaus Iohannis biljett till segern i ett presidentval många var säkra på att hans rival, premiärministern Victor Ponta, skulle vinna. När han installerades i söndags lovade han att sätta korruptionen högst på agendan.

– Det finns ingen annan väg för Rumänien, sade Iohannis efter att han officiellt tillträtt ämbetet, skriver Reuters.

Kommunistisk nostalgi

Rumänien gick med i EU 2007 men är unionens näst fattigaste land och har under de senaste årens kris tvingats till smärtsamma budgetnedskärningar. Vid sidan om detta har en nostalgi för Ceausescu-regimen börjat gro, inte minst bland dem som inte var där. Över en tredjedel av rumäner som växt upp efter 1989 tror att livet var bättre under kommunismen, visade en enkät gjord av stiftelsen Soros Foundation 2011, enligt The Guardian.

– Under kommunismen hade folk jobb och tjänade tillräckligt med pengar, sade den 56-åriga barnvakten Elena Bolboroc i hamnstaden Zimnicea till AFP.

TT