Utrikes

Armén: Talibanerna på flykt i Bajaur

UTRIKES

Stockholm. Pakistan har efter sex månaders strider besegrat talibanerna i Bajaur, uppger armén. Den utdragna offensiven har krävt tusentals dödsoffer och tvingat bort hundratusentals civila från sina hem.

Bajaur är ett av Pakistans klanstyrda områden. Strategiskt beläget mellan afghanska gränsen och den oroliga Swatdalen har området utvecklats till ett av de talibanernas starkaste fästen.

Talibanerna slog sig ner här sedan den afghanska talibanregimen störtats 2001 och från baser i Bajaur korsar de fortfarande gränsen för att angripa de utländska trupperna i Afghanistan.

USA har kritiserat Pakistan för att landet inte bekämpar talibanerna tillräckligt. Som ett svar på den kritiken som inledde militären sin offensiv i Bajaur.

"Området säkrat"

Understödda av attackhelikoptrar och tungt artilleri har tusentals soldater stridit mot talibanerna i bergsområdet. Över 150 civila har dödats och över 300 000 tvingats lämna sina hem innan armén i helgen förklarade slaget vunnet.

– Vi har säkrat området. De har förlorat och tappat kontrollen, säger Tariq Khan, befälhavare för de pakistanska trupperna som i sex månader stridit i Bajaur.

Tv-kanalen al-Jazira rapporterade för några dagar sedan att talibanernas ledare i Bajaur, Faqir Mohammad, sträckt ut en hand och erbjudit eldupphör.

– Vi vill åstadkomma en vapenvila för att det ligger i Pakistans och regionens intresse. Vi råder våra styrkor att sluta kämpa, sade Mohammad i ett radiotal.

Trupper kvar

Utspelet tillbakavisas dock av Tariq Khan som säger till AFP att erbjudandet bara är ett sätt för de desperata talibanerna att vinna tid.

– Vi har inte accepterat någon vapenvila, det har aldrig kommit på fråga. Motståndet har smält bort, upplösts.

Tariq Khan utesluter också förhandlingar med talibanerna liknande de som ledde till vapenvila mellan Pakistan och de våldsamma talibaner som med hård hand styr Swatdalens längre österut.

– Överenskommelsen i Swat ingicks under helt andra omständigheter.

Merparten av de trupper som befinner sig i Bajaur kommer att stanna kvar i området för att förhindra att talibanerna omgrupperar sig och för att garantera att de över civila som tvingats på flykt kan återvända hem.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes