Utrikes

Press på Livni att bilda koalition

UTRIKES

Stockholm. Pressen växer på Tzipi Livni, ledare för Israels mittenparti Kadima, att ändra sig och acceptera en samlingsregering med högerpartiet Likud.

I fredags gav president Shimon Peres uppgiften att bilda regering till Likudledaren Benjamin Netanyahu, trots att Kadima vann flest röster i valet den 10 februari. Till skillnad från Kadima har Likud stöd från en majoritet i parlamentet knesset.

Netanyahu vill dock undvika en renodlad högerregering och vill därför ha med Kadima och Arbetarpartiet i sin koalition, inte minst för att göra den mer aptitlig i omvärldens, främst USA:s, ögon.

Men Livni, avgående utrikesminister, har avfärdat regeringssamarbete med Likud, och sagt att hon hellre leder Kadima i opposition.

Alla partimedlemmar stödjer inte den linjen.

– Jag hoppas att vi nu ska kunna bilda en bred regering där Kadima har en viktig ledarroll, sade Dalia Itzik, ett tungt namn i Kadima och talman i knesset, till israeliska Kanal 2.

– Vi har inte nått ända hit bara för att sätta oss i oppositionen, tillade hon.

Jerusalem Post rapporterar att det finns ett missnöje inom Kadima mot att Livni så kategoriskt uteslutit ett regeringssamarbete med Netanyahu. Han sägs erbjuda Kadima utrikes- och finansministerposten och Livni jobbet som vice premiärminister.

De båda partiledarna ska mötas igen på söndag, men Livni har sagt att hon knappast kommer att ändra sig.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes