Minst 30 döda i brand i Kalifornien

UTRIKES

USA. Lagerlokalen som brann i Oakland i Kalifornien beskrivs som en labyrint. Full av bråte blev den en dödsfälla när branden bröt ut under en fest.

Minst 30 personer har bekräftats döda hittills.

Tunga maskiner började arbeta vid den utbrända byggnaden dagen efter brandkatastrofen i San Franciscos grannstad Oakland.

– Vi kan bekräfta 30 döda. Det är en astronomisk siffra, säger Ray Kelly vid polisen i Alameda County.

Myndigheterna har hittills bara hunnit gå igenom en liten del av tvåvåningsbyggnaden som blivit förstörd och instabil av brandinfernot som startade sent på fredagskvällen, lokal tid. Medan personalen arbetar sig inåt i byggnaden hittas döda människor efterhand.

– Vi måste bokstavligen gå in där och ta bort bit för bit och flytta trä och bråte, säger Ray Kelly.

Mellan 50 och 100 personer kan ha befunnit sig i tvåvåningsbyggnaden, där ett konstnärskollektiv höll till, när branden startade. Något brandlarm ska inte ha startat och sprinklersystem verkar ha saknats.

– Branden måste ha spridit sig mycket fort, säger Teresa Deloach Reed, brandchef i Oakland, enligt AFP.

Fest pågick

Byggnaden var belamrad med möbler, konst, skyltdockor och diverse bråte, vilket gjorde det svårt att ta sig fram. Enligt San Francisco Chronicles nyhetssajt SF Gate har brister i brandsäkerheten påtalats flera gånger. Något tillstånd för att ha fester i byggnaden, klassad som en lagerlokal, fanns inte.

Brandmän uppger att flera av offren verkade ha fastnat när de inte kunde ta sig ner för en trappa mellan våningarna. Taylor Selby, som varit på fest i lokalen några gånger, beskriver trappan mellan våningarna som en "knasig spiraltrappa".

– Det var inte ens trappsteg på vissa ställen, mer som träplankor. Uppenbarligen var allt hemmagjort, säger hon till SF Gate.

Konstnärer och musiker i Oakland känner sig ofta tvingade att flytta till liknande lokaler på grund av stigande hyror, rapporterar Reuters.

– Även om flera stycken delar på ett hus kostar det 1 000 dollar (över 9 000 kronor) i månaden, säger musikern Cortney Castleman.

"Sjörövarskepp"

En del hyllar kollektivet.

– Det kändes typ som ett sjörövarskepp. Det var som att gå in i en loppmarknad. Det hängde persiska mattor på väggarna, det var buddhistiska statyer överallt. Det var verkligen coolt, säger Taylor Selby.

Branden startade medan en musikfest pågick i lokalerna, där ett konstnärskollektiv huserar.

"Det var ett DJ-bås, det spelades musik, några dansade. Men framför allt så var det människor där som bara hängde", skriver Michael Rosen, en av gästerna på festen, till The Daily Beast.

Han gick ut för att köpa en öl och när han kom tillbaka brann det i byggnaden.

"Vi stod på trottoaren i kanske 20-30 minuter och såg röken bli till lågor, och hoppades och bad om att alla tagit sig ut oskadda", skriver han.

TT