Lättad Carlsen behåller titeln

UTRIKES

Schack. Regerande schackvärldsmästaren Magnus Carlsen behåller sin världsmästartitel efter seger i särspelet.

Norrmannen fick fira sin 26-årsdag med sex miljoner kronor i prispengar.

Norske Magnus Carlsen besegrade ryssen Sergej Karjakin i särspel i schack-VM i New York. Han hade tidigare under finalspelet spelat slarvigt, bitvis varit på defensiven och de ordinarie partierna slutade oavgjort, 6-6. I särspelet var det dock en helt annan historia.

Carlsen pressade sin motståndare och spelade bättre.

– I dag kändes det som att jag var ovanpå honom hela tiden. Jag fick inte bollen i mål i det andra partiet, men jag fick en fin avslutning. Jag har haft en positiv trend i slutet av matchen, och jag kände att han höll på att bli sliten, säger Carlsen till NRK.

"Väldigt lättad"

Det krävdes fyra omgångar snabbschack för att avgöra särspelet. Efter två remi vann Carlsen tredje omgången. Karjakin var piskad att vinna, spelade offensivt och tog stora risker, och förlorade även den fjärde omgången. Segersiffrorna för Carlsen blev 3-1.

VM-titeln är norrmannens tredje, på lika många försök.

– En världsmästartitel är något man kämpar för länge, så det är inte roligt att förlora. Jag är väldigt, väldigt lättad över att ha behållit den, säger han till NRK.

Sergej Karjakin gratulerar Carlsen till segern, och säger enligt NTB att han hade det tufft med omställningen till snabbschack.

– Jag var dålig i tre av fyra partier, och Magnus var duktig på att utnyttja mina misstag. Jag gjorde mitt bästa, men det räckte inte hela vägen, säger han.

Svensk i segerteamet

Nils Grandelius, den högst rankade svenska schackspelaren, har varit en av fem-sex i tränargruppen kring Carlsen.

– Vi har hjälpt honom att analysera hans motståndare, försöka hitta svagheter och förbereda strategier. Vi har suttit i Norge och haft kontakt med hans huvudtränare, säger han till TT.

Grandelius säger att Karjakin spelade lite fegt och inte satsade framåt tillräckligt i särspelet, medan Carlsen spelade ungefär som förväntat, med "kontrollerad aggression".

– Vi är otroligt lättade och glada. Det var verkligen upp och ned i dag.

TT: Vad gav ni för tips inför särspelet?

– Det handlar mycket om balansen, vilka risker man ska ta. När det är särspel och de har mindre tid kan man inte ha kontroll fullt ut, säger han.

TT: Hur stor nytta tror du Carlsen hade av dina tips?

– En del. Det är jättesvårt att säga. Han har haft jättestor hjälp, men det är fortfarande han som spelar, säger Nils Grandelius.

TT