Fjorton barn drunknade i Karelen

UTRIKES

Ryssland. Minst 14 barn drunknade i en olycka med två båtar och en jolle i sjön Sjamozero i ryska Karelen, nära den finska gränsen.

Gruppen drabbades av en storm när de skulle korsa sjön.

"Det är en fasansfull tragedi, med svåra förluster", skrev den ryske barnombudsmannen Pavel Astachov på Twitter.

Ryska krismyndigheten har bekräftat dödsfallen, samtliga barn.

– Utredare har nu avslutat granskningen av 14 kroppar. Enligt dem var samtliga dödsoffer födda mellan 2002 och 2004. Det finns inga vuxna bland offren, sade Vladimir Markin som leder undersökningen.

Lokala myndigheter har uppgivit att en grupp ett 50-tal personer gav sig ut i två båtar och en flotte för att färdas över sjön när stormen slog till. Bara en av båtarna lyckades ta sig tillbaka till land.

I gruppen fanns barn i åldrarna 12-15 år och vuxna ledsagare från ett sommarläger. Barnen ska vara hemmahörande i Moskva. Räddningspersonal, psykologer och socialarbetare från huvudstaden har åkt till Karelen för att hjälpa till.

Hittills har 36-personer räddats medan en flicka lyckades att ta sig i land på egen hand.

Enligt Astachov hade barnen som omkom "uppenbarligen inte haft flytvästar". En förundersökning har inletts för att utreda om säkerhetsföreskrifterna har följts. Flera av instruktörerna på sommarlägret har medtagits till förhör, rapporterar Interfax.

Rysslands president Vladimir Putin har personligen följt utvecklingen i tragedin och beordrat räddningsinsatser, enligt Kremls talesperson.

TT-FNB-Interfax