Orkanen Laura har krävt sitt första dödsoffer

Av:  TT

Orkanen Laura har tagit minst ett liv under sin framfart längs USA:s sydkust. Orkancentret NHC varnar för katastrofala följder i sydvästra Louisiana.

Ovädret har fått Mississippifloden att börja rinna baklänges, rapporterar The Weather Channel.

Då ovädret drog in över land var det kraftfullare än Katrina 2005, som dödade minst 1 200 människor och lade stora delar av New Orleans under vatten. Minst en person, en 14-årig flicka, har omkommit sedan ett träd fallit över hennes hem.

I Lake Charles i Louisiana splittrade Lauras vindar fönsterrutor och slet tak av byggnader, enligt nyhetsbyrån Reuters. Bilder i sociala medier visar gator fyllda av vattenmassor, bråte och nedblåsta vägskyltar. Mer än en halv miljon hushåll i Louisiana och Texas är strömlösa. Ännu finns inte några rapporter om döda eller skadade.

Som vanligt med oväder har vindhastigheterna dock avtagit något över land, och Laura är inte längre en kategori 4- utan nu en kategori 1-orkan. CNN-meteorologen Tom Sater konstaterar dock att Laura är en av de tio värsta orkanerna som har drabbat USA:s fastland.

Orkanen Laura har nått land.
Orkanen Laura har nått land.

"Livshotande"

Förödelse väntas i Lauras väg. Invånare längs Texas och Louisianas kuster, där runt 620 000 människor har beordrats att evakuera, varnas för "livshotande stormsvallvågor" som kan nå upp till 50 kilometer in i landet. I en bulletin slår NHC fast att sannolikheten att överleva för den som befinner sig i områden längs kusten är obefintlig.

Omkring fyra miljoner människor är bosatta längs orkanens väntade väg i Louisiana och Texas, men många har evakuerats till säkrare områden. Lokala myndigheter räknar med att det kommer att dröja flera timmar innan några sök- och räddningsinsatser kan påbörjas på grund av den kraftiga vindstyrkan, skriver Reuters.

Staden Port Arthur ligger strax väster om området där Laura drog in över land. I onsdags kväll var bara ett par bensinstationer och en spritaffär öppen, i övrigt var gatorna tomma.

– Folk behöver sin vodka, säger butiksbiträdet Janaka Balasooriya, som bor några kvarter bort och planerar att rida ut stormen hemma, till Reuters.

Satellitbild över orkanen Laura nära USA:s sydkust.
Satellitbild över orkanen Laura nära USA:s sydkust.

Svårt hålla distans

Eric Daw, en av Port Arthurs omkring 50 000 invånare, tankade sin bil full bara några timmar innan ovädret nådde land, innan han gav sig av. Helst hade han velat lämna området tidigare, men han var tvungen att invänta sin invaliditetsersättning för att ha råd med bensin för resan till ett evakueringscenter i San Antonio i Texas, mellan fyra och fem timmars bilresa bort.

– De säger att vi ska upprätthålla social distans, men hur ska jag göra det på ett härbärge? frågar han retoriskt.

Även delstaterna Mississippi, Alabama och Georgia väntas bli drabbade av Lauras framfart.

Tidigare orkaner som Harvey och Katrina har lett till omfattande förödelse när det gäller oljeanläggningar längs golfkusten, där omkring hälften av USA:s raffinaderikapacitet finns. Harveys framfart 2017 förde med sig både olje- och kemikalieutsläpp, samt kraftiga luftföroreningar från petrokemiska anläggningar och raffinaderier.

Bråte ligger utspridd vid en bensinstation i Lake Charles, Louisiana, efter Lauras framfart.
Bråte ligger utspridd vid en bensinstation i Lake Charles, Louisiana, efter Lauras framfart.
Publisert: