Segermarsch i Kairo efter fredagsbön

Publicerad:
Uppdaterad:

Kairo. Miljoner människor fyllde Tahrirtorget i Kairo på fredagen för att fira president Mubaraks fall och pressa militären som styr landet att genomföra utlovade reformer. Det styrande militärrådet krävde samtidigt stopp för fortsatta strejker som skadar landets ekonomi.

– Världen har förändrats, världen har gått framåt, sade skriftlärde Yusuf al-Qaradawi i sin fredagspredikan på torget enligt nyhetsbyrån AFP.

– Ställ er inte i vägen för folket. Försök inte vilseleda dem med tomt prat, sade al-Qaradawi till generalerna.

Militären var närvarande i form av stridsvagnar och en arméorkester som spelade patriotisk musik, medan folk dansade och sjöng av glädje.

Samtidigt demonstrerade en annan grupp till stöd för den avsatte Mubarak.

– Folket vill hylla presidenten, skanderade de.

Militärrådet som styr Egypten kommer inte att tillåta fortsatta strejker som skadar landets ekonomi. Det meddelade statstelevisionen på fredagskvällen och citerade ett uttalande från militären.

"Lagenliga åtgärder" kommer att vidtas mot dem för att skydda landets och invånarnas säkerhet, sades det i uttalandet.

Egypten har drabbats av strejker av anställda inom den offentliga sektorn, allt från poliser till tjänstemän på statliga banker, som i spåren av upproret kräver bättre löner och villkor.

Runt om i dag i Egypten samlades också hundratals människor i demonstrationer till minne av de 365 som dog under upproret.

Demonstranterna riktade en uppmaning till militären att ta löftena om reformer och övergång till ett civilt styre på allvar.

– Efter i dag kommer det att bli alltmer uppenbart att om de inte skyddar revolutionen och svarar på folkets krav, kommer folk inte att gå ned till Tahrirtorget nästa gång för att fira revolutionen, utan ta med sig sina filtar igen, sade Mohamed el-Said, 28, till Reuters.

Elva flygavgångar ställdes in på Kairos flygplats medan tulltjänstemän och underhållspersonal strejkade.

TT-Reuters-AFP

Publicerad: