Dominoeffekt av tunisisk revolution

Publicerad:
Uppdaterad:

Kairo. Efter revolutionen i Tunisien spår flera experter regimskiften i grannländerna. Härnäst står Egypten på tur, tror förre IAEA-chefen Mohamed ElBaradei.

De senaste dagarna har tre fall av självbränning inträffat i Egypten.

Flera experter förutspår en dominoeffekt i Nordafrika och Mellanöstern - att revolutioner lik den i Tunisien ska äga rum i länder som Egypten, Jordanien och Marocko. Många drar paralleller till Östeuropa 1989 när folkliga massdemonstrationer svepte bort kommunistdiktaturerna.

– Det påminner på flera sätt om detta med vad som förefallit vara relativt stabila auktoritära regimer som funnits under lång tid. Oväntat för många kom ett ryck underifrån, som fick muren att falla och som har fått de här effekterna i Tunisien, säger Staffan Lindberg, forskare med inriktning på Afrika vid Statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet.

Vad som sker härnäst i Tunisien får sannolikt stor betydelse för utvecklingen i grannländerna, tror Lindberg.

– Antingen får man ett rejält bakslag och säkerhetsstyrkorna bestämmer sig för att slå tillbaka. Men mer sannolikt är att regimen får ge vika, ta in fler från oppositionen, hitta syndabockar i militären och se till att fler regimanhängare ställs inför rätta för att blidka opinionen. Då är chansen för dominoeffekt mycket stor.

Förre chefen för FN:s kärnkraftsorgan IAEA, den oppositionelle Mohamed ElBaradei tror att ett egyptiskt regimskifte är att vänta.

– Det är oundvikligt. Förändring måste komma, sade han till den österrikiska nyhetsbyrån APA.

Tunisiens president Ben Ali tvingades i landsflykt och nu står Egyptens 82-årige president Hosni Mubarak på tur, enligt ElBaradei och förespråkar fredliga demonstrationer.

Han har samlat ihop en miljon namnunderskrifter för en demokratisering av Egypten och hoppas att regimen faller före årets presidentval.

– Om så inte sker kommer jag att uppmana till bojkott så att regimen avslöjas för vad det är: en enpartisregim.

Mubarak har styrt Egypten i 29 år och vill lämna makten vidare till sin son Gamal Mubarak.

Oron i landet ökar. En man satte eld på sig själv utanför regeringshögkvarteret i Kairo i dag, enligt en egyptisk säkerhetstjänsteman. Lite senare satte en man eld på sig själv i Alexandria. Mannen avled senare av sina skador.

Därmed har tre fall inträffat i Egypten de senaste två dagarna, i protester mot regimen i landet.

Algeriet har köpt in en miljon ton vete de senaste två veckorna, uppger en källa från landets jordbruksdepartement. Enligt källan, som vill vara anonym, finns det flera anledningar till att så mycket vete inhandlats på kort tid.

– En är att vi vill försäkra oss om att vi har tillräckligt mycket vete ifall det blir oroligt.

I flera algeriska städer har uppror inletts tidigare i januari på grund av stigande matpriser. För att lugna situationen har Algeriet beslutat att sänka vissa matpriser och öka mängden vete som distribueras till lokala marknader.

– Det här är den andra anledningen bakom Algeriets beslut att köpa stora kvantiteter vete, sade källan.

TT-AFP

Publicerad: