Venezuela köper ryska robotar

Publicerad:
Uppdaterad:

Caracas. Venezuela ska få köpa ryska medeldistansrobotar med en räckvidd på 300 kilometer, sade president Hugo Chávez på fredagen. Robotarna är ett av flera vapenavtal som slöts under Chávez besök i Moskva tidigare i veckan.

Den venezuelanske presidenten gav där beskedet att Venezuela erkänner de georgiska utbrytarområdena Sydossetien och Abchazien. Några timmar senare lovade Rysslands president Dmitrij Medvedev att Venezuela ska få köpa de ryska vapen man begärt.

Chávez, som på fredagen återvände till hemlandet efter en tio dagar lång rundresa till Afrika, Asien och Europa, förhandlar också om köp av 100 stridsvagnar av typen T72 och T90 från Ryssland.

– Vi skrev under en del militäravtal med Ryssland, ja, snart anländer några små raketer. Vet ni hur långt de når? 300 kilometer, och de misslyckas inte, sade Chávez i ett tal från en balkong på presidentpalatset i Caracas.

Venezuela är invecklat i en diplomatisk kris med grannlandet Colombia. Venezuelas regering retar sig på den colombianska regeringens beslut att låta USA använda sju militärbaser i landet i kampen mot narkotikasmuggling och terrorism. Chávez hävdar att kriget mot drogerna bara är en ursäkt för att USA ska kunna hota Venezuela och andra länder i regionen.

– Vi tänker inte angripa någon, det här är bara försvarsverktyg, eftersom vi tänker försvara vårt land från alla hot, var de än kommer ifrån, sade Chávez.

Han avslöjade inte hur många robotar Venezuela har beställt eller vad de kostar. Venezuela har de senaste åren köpt stridsplan, helikoptrar och 100 000 Kalasjnikov-gevär till ett värde av drygt fyra miljarder dollar av Ryssland.

Venezuelas upprustning oroar grannlandet Colombia sedan spänningen mellan länderna ökat.

TT-Reuters

Publicerad: