Utrikes

Ja till vårdreform i USA-utskott

UTRIKES

Washington. President Barack Obamas högt prioriterade vårdreform kom ett steg närmare verklighet på tisdagen. Finansutskottet i USA:s senat godkände med 14 röster mot 9 en vårdplan.

Det ses som en seger för Obama, särskilt som den republikanska senatorn Olympia Snowe fanns bland ja-röstarna. Men vägen framåt är fortfarande lång och snårig. Nu ska finansutskottets variant jämkas samman med en liknande vårdplan som senatens hälsoutskott röstade ja till tidigare i år.

Den viktigaste skillnaden är den statliga sjukförsäkringsmöjlighet Obama stödjer - hälsoutskottets variant innehåller den, finansutskottets gör det inte.

Först när de båda förslagen blivit ett, i förhandlingar ledda av senatens demokratiske gruppledare Harry Reid, kan hela senaten rösta.

46 miljoner människor i USA står utan vårdförsäkring, och har därmed stora svårigheter att få sjukvård. Att få till en vård för alla är Obamas kanske högsta prioritet denna höst.

Börshandeln i New York reagerade surt på tisdagens ja. Standard & Poor's Managed Health Care-index, som innehåller vårdförsäkringsföretag, föll omedelbart med över 2 procent.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes