Utrikes

Iran tillkännager mer urananrikning

UTRIKES

Bushehr. Iran har inte alls bromsat upp sin satsning på kärnenergi. Det finns tvärtom planer på att installera 50 000 centrifuger för urananrikning inom fem år, uppger en hög iransk tjänsteman.

Tillkännagivandet på onsdagen från Gholam Reza Aghazadeh, chef för Irans atomenergiorganisation, stred mot en rapport från FN:s kärnenergiorganet IAEA i förra veckan där det hävdades att Iran har saktat ner sin anrikning.

Aghazadehs uttalande väntades irritera framför allt USA, Israel och EU, som länge har fruktat att den islamistiska regimen i Iran vill tillverka kärnvapen.

Tre gånger sedan 2006 har FN fattat beslut om sanktioner mot Iran på grund av anrikningen i seriekopplade centrifuger.

– För närvarande har vi 6 000 centrifuger igång i Natanz och vi kommer att installera fler före slutet av nästa år, sade Aghazadeh.

Provkörs

Han framträdde i Bushehr, där Irans första kärnreaktor just har blivit färdig och nu provkörs - inte med uran, utan med "virtuellt" bränsle. Starten med riktiga uranbränslestavar väntas äga rum senare i år.

FN-organet IAEA rapporterade i förra veckan att man fått besked av Teheran om att laddningen med bränslestavar ska äga rum under andra kvartalet 2009.

Chefen för Rysslands kärnkraftsbyrå Rosatom, Sergej Kirijenko, var på plats i Bushehr på onsdagen och bekräftade att bygget nu är klart.

– Vi är nu inne i ett nytt stadium av förberedelse för drift, sade den ryske före detta premiärministern till journalister.

Reaktorn på 1 000 megawatt är av tryckvattentyp. Tyska Siemens började bygga den och ytterligare en i Bushehr 1974 med hjälp av franska tekniker. Efter den islamiska revolutionen 1979, då schahen störtades, avbröts bygget. Ryssland tog över 1995, men projektet fördröjdes av protester från väst.

Kärnvapen 2010

Iran har tillkännagett sin avsikt att bygga reaktorer med en kapacitet på totalt 20 000 megawatt före 2020.

Israel har hävdat att Iran kan skaffa sig kärnvapen redan 2010.

IAEA beräknar att Iran hittills har fått ihop 839 kilo låganrikat uran. Enligt experter behövs det minst 1 000 kilo för att få fram tillräckligt med höganrikat uran för att tillverka en bomb.

Anrikat uran kan användas i reaktorer men kan också användas för vapenframställning.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes