Thailand deporterar båtflyktingar

Publicerad:
Uppdaterad:

Bangkok. Dussintals burmesiska flyktingar som spolats i land på den thailändska kusten i veckan dömdes på onsdagen för att illegalt ha tagit sig in i landet och ska deporteras, enligt thailändsk polis.

De 78 flyktingarna som tillhör den muslimska minoritetsgruppen rohingya, 66 män och 12 pojkar i tonåren, stoppades strax efter midnatt i tisdags och omhändertogs av polisen. Den thailändska militären har på senare tid anklagats för övergrepp på båtflyktingar från Burma och Bangladesh.

Överste Veerasilp Kwanseng, chef för polisstationen där flyktingarna hålls inspärrade, uppgav att de vuxna bötfällts med 1 000 bath var, cirka 230 kronor, men fängslades i fem dagar när de inte kunde betala.

– De kommer att hållas kvar tills de suttit av tiden och sedan lämnas de över till migrationsmyndigheten innan deportationen verkställs.

De yngre flyktingarna fängslades inte men ska även de deporteras.

Med Malaysia som mål flyr årligen tusentals personer tillhörande det statslösa rohingya-folket i rangliga båtar från Burma, där de utsätts för religiös och etnisk förföljelse av militärregimen.

TT

Publicerad: