Utrikes

Sanktionerna mot Irak kan skrotas

UTRIKES

Bagdad. FN överväger att skrota de sista kvarvarande sanktioner som infördes mot Irak under Saddam Husseins regim. Det sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon när han besökte Bagdad på fredagen.

– FN håller på att se över alla resolutioner och vid min återkomst ska jag diskutera den här frågan med säkerhetsrådet, sade Ban vid en presskonferens som han höll tillsammans med Iraks premiärminister Nuri al-Maliki.

Förra lördagens provinsval gick mestadels lugnt tillväga och säkerhetsläget i landet har förbättrats den senaste tiden, även om blodiga attentat fortfarande inträffar. I torsdags dödade en självmordsbombare 15 personer i provinsen Diyala.

Nuri al-Maliki sade att Iraks ledning har bett FN att se över sanktionerna, så att landet kan återgå till ett normaltillstånd.

FN införde omfattande sanktioner mot Irak efter Saddam Husseins invasion av Irak 1990. Många av dem upphävdes efter USA:s invasion 2003, men ett vapenembargo och vissa finansiella restriktioner kvarstår.

Uppemot 1,7 miljoner irakier kan ha dött som ett resultat av sanktionerna, enligt en FN rapport som släpptes nyligen.

Ban Ki-Moon träffade också under sitt besök president Jalal Talabani.

– Jag kom hit till Irak i dag för att gratulera det irakiska folket och den irakiska regeringen efter lördagens provinsval, sade han, men påpekade också att landet har en lång väg kvar innan folket fullt ut kan njuta av "genuin frihet och säkerhet".

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes